15. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvara pakkumishindades on oodata edasist langust

1Partner Kinnisvara tegevjuht Martin Vahter ütles, et kindlasti on langust oodata pakkumishindades, sest endiselt on suurema osa müüjate ootused oma vara müügihinna osas ebareaalselt kõrged.

Tehinguhindade osas on tema hinnangul tõenäoliselt hinnalangus läbi Tallinna äärelinna korterite puhul. Võrreldes tippaegadega ehk siis kahe ja poole aasta taguse ajaga on selles sektoris hinnad langenud üle 50%. Näiteks 2007 aasta alguses maksis Tallinnas Mustamäe linnaosas keskmises seisukorras 2toaline korter suurusjärgus 1 050 000 krooni. Täna toimuvad sarnaste korteritega tehingud vahemikus 450 – 470 000 krooni. Seega on hinnalangus võrreldes tippajaga ca 55%.

„Ühestki teisest eluvaldkonnast sarnast nii drastilist hinnalanguse näidet lihtne tuua ei ole. Toimunud hindade langus võimaldab kinnisvara soetada inimestel, kellel see võimalus puudus või ei soovinud seda liigkõrgete hindade tõttu teha,“ märkis Vahter.

Lisades eelnevale veel tasapisi paranevad laenutingimused, ongi tulemuseks tehinguaktiivsuse kasv, mis omakorda on peatanud lõputuna näiva hinnalanguse. Samuti on tema sõnul tehinguaktiivsuse kasvu märgata eramute- ja eramumaade puhul.

Millises sektoris on veel hinnalangust oodata, on Vahteri hinnangul rakse öelda. Kui siis äri- ja tootmise valdkonnas. Samas on ka selles valdkonnas näha märke, et enam hullemaks ei lähe. Omanikud on harjunud suuremate vakantsustega, maatükkidega eriti tehinguid ei tehta. Viimase osas on turuhindu ka raske kommenteerida.

„Kindlasti on langust oodata pakkumishindades. Endiselt on suurema osa müüjate ootused oma vara müügihinna osas ebareaalselt kõrged,“ möönis ta.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785