12. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elamispindade hinnapõhi pole enam kaugel

Elamispindade pakkumishindu kajastav KV.EE indeks on 2,5 aastat kestnud languse tulemusena jõudnud 65,6 punkti tasemele, kirjutab Tõnu Toompark.

Aprillis 2007 indeksi tipphetkel oli selle väärtuseks 108,6 punkti. Indeksi langus tänaseks on 40%, mis siiski jääb alla reaalsete tehingute hinnalangusele samal perioodil.

Enamuse langusest on KV.EE indeks teinud viimase aasta jooksul. Selle ajaga on indeks langenud 90,3 punkti tasemelt 28%.

Absoluutnumbrites on keskmiseks elamispindade ruutmeetri pakkumishinnaks täna portaalis KV.EE 13 400 krooni. Aasta tagasi küsiti keskmise pakkumise ruutmeetri eest 18 544 krooni ja 2007. aasta aprillis koguni 22 303 krooni.

Seega on keskmise elamispinna ruutmeetri pakkumishind viimase aastaga langenud igakuiselt keskmiselt 430 krooni võrra. Keskmise kahetoalise 50ruutmeetrise korteri puhul teeb see pakkumishinna igakuiseks languseks 21 500 krooni ehk aastaseks languseks 258 000 krooni.

Eelnevalt toodud näite puhul on tegemist abstraktse Eesti keskmise korteriga. Tallinnas ja teistes keskmisest kallimate kinnisvarahindadega piirkondades on kroonides mõõdetud aastane hinnalangus olnud märksa suurem.

Pakkumishindade juures on veel oluline märkida seda, et üha selgemalt ja selgemalt võime tähendada pakkumishindade languse aeglustumist. Hinnad küll siiski selgelt veel langevad, kuid oluliselt vähem kui veel näiteks kolm kuud tagasi.

Pakkumishindade languse ja tehinguhindade languse aeglustumine annab märku, et elamispindade hinnapõhi ei ole enam kaugel.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785