Koger & Partnerid juht nimetas ehitusturgu perversseks

Skandinaavia ehitusfirmad on näide sellest - kes saab on aja maha võtnud ning riigihangete tihedas konkurentsis ei tõmble, sest hind on põhjendamatult madalaks aetud, rääkis AS Koger & Partnerid juhataja Andres Pärloja.

„Mis täna ehitusturu perverssust iseloomustab on see, et kellel võimalus, on aja maha võtnud,“ rääkis Pärloja. Juhil oli slaidiesitluses välja toodud mõned logod, kust leidis YITi, NCC, Skanska ja Destiri.

Nemad valivad objekte ning neid riigihangete massturul praegu pole. „Nad ei näe verelaskmisel mõtet, sest hinnad on sellises kohas, kus tegelikult äri teha pole võimalik,“ selgitas ta.

Tema sõnul näitab Skandinaavia suurfirmade käitumine aset leidvat loogikaviga. „Ei tea millal, aga kõhutunne ütleb, et mingi ehitushindade korrigeerumine peab tulema. Välistame selle, et ehitusturg stabiliseeruks sellel hinnal, mis praegu on,“ lisas ta.

Samas tunnistas Pärloja, et buumi ajal olid hinnad üle paisutatud, kuid tänased hinnad jäävad siiski 10-15% liiga madalale tasemele, mis „ei saa olla jätkusuutlik tänases seisus“.

See aga, et hinnad on liiga madalal, tähendab, et ükski maja täna ei valmi sellisena, nagu seda algselt planeeriti, ütles Pärloja ning kirjeldas ilmekalt igikestvat, kogu ehitamise aja aset leidvaid läbirääkimisi, mida muuta või teisiti teha.


 

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Ajakiri Ehitaja

detsember 2018

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed