Autor: Tõnis Oja • 5. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Las Vegases võib kasiinode ehitus seiskuda kümneks aastaks

Pärast kuus aastat kestnud pöörast ehitusbuumi, on Las Vegase kasiinokompaniid muutnud dramaatiliselt strateegiat makstes tagasi võlgu, kahandades kulutusi ning kavandades aeglasemat kasvu.

Paljud kasiinokompaniide juhid arvavad, et suurema ehitise alustamiseks ei lööda linnas koppa maasse vähemalt kümme aastat, kirjutab The Wall Street Journal.

„Vana mudel on läbi akna minema visatud,“ lausus majanduslehele kasiinokompanii MGM Mirage tegevjuht Jim Murren.

Viimase aastakümne jooksul laienesid kasiinokompaniid krediitide toel. Las Vegases ning selle ümbrusesse ehitati kasiinosid ning hotelle enam kui 30 miljardi dollari eest. Majanduse kokku kukkumine tõi endaga kaasa käibe kukkumise ning hulgaliselt võlgu. Terve rida kasiinokompaniisid on läinud pankrotikaitse alla.

Nüüd on kasiinokompaniid loobunud kapitalimahukatest projektidest keskendudes selle asemel marginaalide kasvatamisele turunduse ning klientide lojaalsusprogrammide abil.

Varem peeti Las Vegast üsna kriisikindlaks, sest mängurid tulid olenemata kriisist ikka tagasi. Kuid selle tööstuse üha suurem toetumine restoranide ja hotellide tuludele tähendab tööstusharule seda, et varasemast rohkem sõltutakse äri- ja puhkuseturismist.

2007. aasta juulis oli linna külastajate arv kasvanud 13 protsenti võrrelduna 2002. aasta juuliga, samal ajal kui kasiinode käive kasvas 53 ning hotellitubade hinnad 74 protsenti.

Selle aasta juulis oli kasiinode käive võrreldes eelmise aasta juuliga kahanenud 13 protsenti, külastatavus langenud kuus ning tubade hinnad 26 protsenti.

„Tööstus on otsimas uut tasakaalu,“ lausus ajalehele Harrah’s Entertainmenti tegevjuht „Gary Loveman. „Eelmisel perioodil oldi kapitali kasutamisest purjus ning oldi harjunud sellega lahendama kõiki probleeme. Selge, et see ei saanud jätkuda,“ lisas ta.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785