1. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viljandi Haigla kaotas kohtus Merkole

Harju Maakohus otsustas mitte rahuldada SA Viljandi Haigla 13,34 miljoni krooni suurust kahjuhüvitise ja leppetrahvi nõuet  Merko Tartu vastu.

Viljandi Haigla kaebas Merko Tartu kohtusse pärast seda, kui ehitusfirma oli võitnud soodsaima, ligi 15,5 miljoni kroonise pakkumisega riigihanke Viljandi Haigla psühhiaatriakliiniku ühe korpuse rekonstrueerimiseks psühhiaatrilise- ning tuberkuloosiravi üksuseks.

Kuna Eestis ainsat tuberkuloosihaigete nn sundravi teostav Viljandi Haigla ei aktsepteerinud osade tööde kestel ilmnenud lisatööde vajadust, sealhulgas vajadust täiendada kavandatavat ventilatsioonisüsteemi tuberkuloosiravile sobivaks, peatas ehitusfirma ehitustööd objektil ning asus Tellijaga läbirääkimistesse muutustööde osas. Seejärel ütles Viljandi Haigla juhatuse liige Ülle Lumi lepingu üles, sõlmis objekti lõpetamiseks lepingu teise ehitusfirmaga ning kaebas Merko Tartu kohtusse.

Kohus leidis, et esialge ventilatsiooniprojekt oli haigla otstarbeks kõlbmatu; samuti leidis kohus, et Viljandi Haigla juhatuse liige Ülle Lumi otsustas Merko Tartuga sõlmitud lepingu üles öelda ilma teise poolse rikkumise olemasoluta ning sõlmida tegemata tööde teostamiseks uue lepingu AS-ga VMT Ehitus 5 715 239.- krooni kallimalt võrreldes Merko Tartu poolt pakutuga.

Seetõttu leidis kohus, et hagi kahjuhüvitise ja leppetrahvi nõudes tuleb jätta rahuldamata ja otsustas rahuldada hagi ainult selles osas, mis puudutas ettemaksujäägi ja tööde ebaõige akteerimise tõttu alusetult saadud tasu tagastamist Viljandi Haiglale koos viivistega, kokku summas 658 053 krooni, mille võlgnevust Merko Tartu ka tunnistas.

Vastavalt kohtuotsusele, mille edasikaebamise võimalusest on Viljandi Haigla loobunud, jäävad ka menetluskuludest 4,46% osas Merko Tartu ning 95,54% osas Viljandi Haigla kanda.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785