29. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Algatatakse vabaõhumuuseumi maa-ala planeering

Tallinna linnavalitsus algatab Eesti Vabaõhumuuseumi territooriumi ja selle lähiala kasutusvõimaluste mitmekesistamiseks 83 ha suuruse maa-ala detailplaneeringu.

„Eeskätt on detailplaneeringu koostamise eesmärgiks kavandada muuseumi kohati heakorrastamata aladest linnaruumi atraktiivne osa,“ ütles abilinnapea Taavi Aas.

Planeeritav ala asub Kopli lahe ääres ning paikneb ca 1,5 kilomeetri pikkuse ja ca 0,5 kilomeetri laiuse vööndina piki mereranda, umbes seitsme kilomeetri kaugusel kesklinnast ning umbes ühe kilomeetri kaugusel loomaaiast ning Rocca al Mare kaubandus- ja spordikompleksidest.

Enamiku planeeringualast moodustavad riigi omandisse kuuluvad 100% sotsiaalmaa sihtotstarbega Vabaõhumuuseumi tee 10 ja Vabaõhumuuseumi tee 12 krundid on mõlemad Eesti Vabaõhumuuseumi kasutuses.

Vabaõhumuuseumi territooriumil paiknevad museaalid on maa-arhitektuuri tüüpilised ajaloolised näited kogu Eestist ning annavad ülevaate talurahva elu-olust 18. sajandist kuni 20. sajandi 30. aastateni. Lisaks taluõuedele on eksponeeritud ka avaliku kasutusega arhitektuurinäidiseid nagu kirik, kõrts, koolimaja, veskid ja pritsikuur. Ekspositsiooni on plaanis märkimisväärselt ja mitmekülgselt laiendada, ühtlasi on plaanis ka kaugemas tulevikus ekspositsiooni täiendamiseks ruumi reserveerida.

Planeeritav maa-ala paikneb Tallinna vanalinna muinsuskaitseala kaitsevööndis, mille hoonestamisel tuleb tagada vanalinna silueti vaadeldavus, loodeosas läbib ala Vanalinna muinsuskaitseala vaatesektor.

Kontaktvööndi asustusstruktuur on suhteliselt hõre – hoonestatud alade vahel paiknevad ulatuslikud looduslikud ja poollooduslikud alad. Maakasutuse sihtotstarbe poolest on kontaktvööndis ülekaalus sotsiaal- ja elamumaa sihtotstarbega maa-alad. Planeeringuala kontaktvööndis paikneb ka tallinlaste jaoks oluline Vabaõhumuuseumi tee kõrval paiknev intensiivselt kasutatav kergliiklustee.

Vabaõhumuuseumi tee 10 ja 12 kinnistute ning lähiala detailplaneeringuga soovitakse muuta Tallinna üldplaneeringut, kuna taotletakse looduskaitseseadusest tuleneva kalda ehituskeeluvööndi vähendamist. Rannaala ehituskeeluvööndit soovitakse vähendada seoses kavandatavate hoonestusaladega, mille asukohad on valitud arvestades Vabaõhumuuseumi miljöö säilitamist haljastusest võimalikult vabadele aladele, jälgides Vabaõhumuuseumi sisest logistikat ja vajalike funktsioonidega hoonete sobituvust muuseumi maa-alale.

Ühtlasi on plaanis rajada mereäärt ühendav avalikult kasutatav rannapromenaad läbi vabaõhumuuseumi territooriumi ning Vabaõhumuuseumi tee äärde kergliiklusteed.

Planeeringulahenduse väljatöötamisel on arvestatud vabaõhumuuseumi territooriumi ja selle lähiala maastikuliste väärtustega ning silmas peetud, et rajatava hoonestuse asukohad ei kahjustaks planeeringuala üldist miljööd – hoonestusalad on kavandatud lagedatele või väheväärtusliku haljastusega aladele ning planeeritavad hoonemahud on sobitatud maastikku eesmärgiga minimaalselt häirida muuseumi väljakujunenud külaidülli.

Alale kavandatakse ka täiendavad parkimisvõimalused ning muuseumikülastajaid teenindavad toitlustus- ja kaubanduspinnad, samuti konverentsi- ja seminariteenuste ning multimeediaprogrammide pakkumise, atraktiivsete ajutiste näituste ja etenduste või kontsertide korraldamise võimalused. Samuti nähakse ette suvemõisahoonete taastamine.

Detailplaneeringu algatamist taotles Eesti Vabaõhumuuseum. Detailplaneeringu eskiisi koostas AS Pöyry Entec.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785