BPE: Maa-amet muutis meie kinnisvaraturu läbipaistvaks

BPE Kinnisvaraekspert Vahenduse osakonna juhataja Katrin Kurm-Valojää ütles, et Maa-ameti poolt peetavast tehinguregistrist on saanud usaldusväärne allikas ja aidanud meie turgu muuta läbipaistavamaks.

Ta möönis, et põhjalikumad tehinguregistri andmeid on võimalik tellida ainult vastavat litsentsi omavatel isikutel, kuid samas üldisemat infot on võimalik igal inimesel Maa-ameti kodulehe kaudu kätte saada tasuta.

„Pigem arvan, et siinkohal mängib rolli oskus analüüsida tehingutest saadavat infot ja numbreid. Praguses turusituatsioonis, kus tehingute arv on väike, omab iga toimunud tehing kogu turu kontekstis suuremat kaalu,“ märkis ta.

Ta osutas, et osad toimunud tehingut võivad olla ka mitte vabaturu tehingud, siin paljuski ongi oluline osata oluline info välja noppida ja osad tehingud kõrvale jätta, et laiemaid üldistusi teha. Olulised on teadmised kinnisvaraturu toimimise, taustsüsteemi, üldiste hinnatrendide jne osas.

„Siin mõniaeg tagasi kirjutati meedias, et hinnalangus on peatunud ja alanud on tõus, mida tegelikult ma ise ei usu. Pigem arvan, et need kommetaarid tulidki lühiaajalist statistikat vaadates, kus juhtusid sisse mõned kõrgema hinnaga tehingud, mis ei pruukinud olla ka vabaturu tehingud vmt. ja mille pealt kaugemale ulatuvaid järeldusi on vale teha,“ märkis ta ning lisas, et  kaudselt mõjutavad turgu ka kohtutäiturite poolt müüdava varaga tehtud tehingud, mis teatavasti tehakse madalate hindadega, kuid need ei kajastu Maa-ameti tehinguregistris.

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Ajakiri Ehitaja

jaanuar/​veebruar 2018

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Värvikeskuste Grupp otsib PÕHJA-EESTI ÄRIMÜÜGIJUHTI

Tammiste Personalibüroo OÜ

04. märts 2018

Mapri Ehitus otsib EELARVESTAJAT

Mapri Ehitus OÜ

25. veebruar 2018

Bonava otsib ARENDUSE PROJEKTIJUHTI

Bonava Eesti OÜ

28. veebruar 2018

Ehituse erilehed