10. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ERGO: Mustika keskuse nõue on õhku täis

ERGO Kindlustus väidab, et Mustika keskuse omaniku Combinent OÜ kahjunõuded on alusetud ja õhku täis nii 70 miljoni kui ka 100 miljoni krooni osas.

Taastamiskahjude lõplik suurus selgub alles järgmise nädala jooksul. ERGO seniste andmete kohaselt võivad keskuse taastamiskahjud küündida 50 - 60 miljoni kroonini.

ERGO poolt hüvitamisele kuuluv summa sõltub keskuses toimunud põlengu suhtes algatatud kriminaalmenetluse ja päästeameti tehtava menetlustulemustest. Seni pole teada, mis põhjusel tulekahju hoones ikkagi alguse sai ning miks levis nii suures ulatuses. ”Päästeameti menetlus ja politseiuurimine peab andma vastuse, miks ei hakanud keskuses tööle tuletõrjesignalisatsioon ega ka kustutussüsteem. Keskuse turvalisust vähendas oluliselt ka asjaolu, et keskus oli loobunud säästmise eesmärgil täielikult mehitatud valvest. Need seni vastuseta küsimused mõjutavad olulisel määral ERGO vastutust Combinent OÜ põlengukahjude hüvitamisel. Kõrgendatud turvanõuded olid kindlustuslepingus kokku lepitud. Samad nõuded tulenevad ettevõttel ka seadusest,” ütles ERGO kindlustusdirektor Sven Freiberg. "Kui selgub, et Combinent OÜ esitas teadlikult valeadmeid turvasüsteemide toimimise kohta ja tegelikult need mingil põhjusel ei saanudki toimida, võib kindlustusselts kahjuhüvitist vähendada või sellest täielikult keelduda."

Päästeameti menetluse ja politseiuurimise tulemustest sõltub ka see, kas hoone rentnikest kannatanutel on alus esitada oma kahjutaotlused Combinent OÜ kui rendileandja enda vastu.

Meedias esitatud summad on mõeldud senisest tunduvalt suurema keskuse ehituseks ja uuendustöödeks. ”Mahapõlenud osa 2700 m2 soovib Combinent OÜ taastada 40 000 krooniga ruutmeeter, mis on 5 korda kallim kui tavapärase keskuse nullist ülesehitamine. Ehituskalkulatsioonide järgi üritab keskuse omanik situatsiooni ära kasutada, et ehitada endale üles suuremat ja uhkemat hoonet või siis saada raha muude kulude katteks,“ märkis Sven Freiberg. Sven Freibergi sõnul hüvitatakse kindlustuspraktikas vaid endise olukorra taastamiseks kuluvad summad, mitte parendustöid.

Mustika keskuse põlengus kannatada saanud hoone rentnikele hüvitas ERGO kahjud täisulatuses ja koheselt kahjude selgumisel. Kokku on ERGO Mustika keskuse põlengu kahjudeks hüvitanud 40 miljonit. ERGO on seni hüvitanud Combinent OÜle 28 miljonit avansi korras.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785