4. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinna Farmaatsiatehase arhitektuurikonkursi võitis ARS Projekti lahendus

Tallinna Farmaatsiatehase arhitektuurikonkursil Tondi ja Seebi tänavate ning raudtee vahelisele kvartalile osales neli arhitektuuribürood.

Tipparhitektidest ning omanikest koosnev žürii valis parimaks lahenduseks arhitektuuribüroo ARS Projekti nägemuse, mis muu seas pakub välja alale kahetasandilise lahenduse liikluse ja avaliku väljakuruumi eraldamiseks.

„Konkursile osalenud võistlustööd olid, piisavalt põhjalikult tegelenud linnaruumiga, et langetada otsus planeeringu aluseks saava eskiisi kohta,“ sõnas Eesti Arhitektide Liidu aseesimees ja TFT arhitektuurikonkursi žürii esimees Inga Raukas. „Vastavalt teemaplaneeringule tuleb Tondi kõrghoonete piirkonnale koostada terviklik, kogu piirkonda koos külgneva tänavaruumiga käsitlev planeering, mis looks ala arendamiseks tervikliku visiooni ning võimaldaks kasutusfunktsioonide jagamist kinnistute vahel. Sellega said kõige paremini žürii meelest hakkama ARS Projekti arhitektid. Žürii pidas ARS Projekti väikseima tihedusega planeeringu eskiisi naaberaladega kõige paremini sobituvaks ning planeerimisprotsessis edasiarendatavaks tööks. Võidutöö tugevuseks on mitmekesine hoonestus, liigendatud siluett ja tänavafront ning delikaatsus kõrgemate hoonete paigutamisel,“ rääkis Inga Raukas.

ASi Tallinna Farmaatsiatehas juhataja Raivo Unt ütles, et konkurss korraldati OÜ Guru Projekti abiga ning tingimused ja lähtematerjalid olid kooskõlastatud Tallinna Linnaplaneerimise Ameti ning Eesti Arhitektide Liiduga. „Arhitektuurikonkurss oli korraldatud nelja kutsutud osalejaga võistlusena. Osalejaks valisime kogenud bürood, kellel oleks varasem oskus reaalselt ka selliseid suuri ning ühiskondlikke objekte planeerida,“ lausus Raivo Unt. „Žüriisse oli valitud Eesti tegevad  arhitektid nii, et oleks esindatud erinevad valdkonnad ning erinevad generatsioonid spetsialistidest. Žürii valis sobivaima lahenduse hääletuse teel. Žürii kaitses kõikide omanike huve – nii suurte kui väikeste kruntide arvamuses leiti konsensus.“

OÜ ARS Projekti planeeringu eskiis näeb ette, et kvartalisse rajatakse pargiala ning linnaväljak, mille ümber on planeeritud kaubanduspinnad, äripinnad, ametipinnad linnaosa valitsusele, lasteaed, spordiklubid. Peaväljaku äärde on pakutud Tondi traditsioonide edasikandjana ratsabaasi sisemaneež koos raudteeäärse välimaneežiga, mis on linna mastaabis oluline laste- ja noorte spordikeskus. Hoonestusmahud on liigendatud mitmes vööndis piki Tondi tänavat. Tondi tänavapoolsed mahud on madalamad, keskmised kõrgemad, raudteeäärsed kõige kõrgemad. Hoonestus on paigutatud n-ö punkthoonetena, kuna see annab rohkem avarust ning dünaamilisema linnasilueti sobitudes paremini linnamustrisse. Sihtotstarbed on äri- (ca 60%) ja eluhooned (ca 40%). Lasteaed jääb kvartali keskele tornhoone esimesele korrusele, keskväljaku äärde.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785