31. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maamaksu kogumise kord on muutumas

Rahandusministeerium saatis kooskõlastusringile maamaksuseaduse muutmise seaduse eelnõu, mille eesmärgiks on maamaksu administreerimiskulude vähendamine.

Eelnõu kohaselt hakatakse 2010. aastal maamaksuteateid e-maksuameti kasutajatele väljastama ainult elektrooniliselt. Tänavuse e-maksuameti kasutajate arvu juures võiks saata 72 protsenti maamaksuteadetest elektrooniliselt, millega saaks kokku hoida 3,6 miljonit krooni postikulu. Maksuteatest teavitamiseks saadab maksu- ja tolliamet edaspidi maksumaksjatele ka e-kirja.

Seadusesse on planeeritud ka teine oluline kulude kokkuhoidu ja tulude paremat kasutamist võimaldav muudatus. Senised kolm maamaksu tasumise tähtaega asendatakse kahega ning seejuures tuuakse esimene tähtaeg ettepoole, samale ajale tuludeklaratsioonide esitamise tähtajaga. Maamaksu esimeseks tähtajaks jääb eelnõu kohaselt 31. märts, teiseks tähtajaks 31. august. Alla 1000-kroonine maamaks tuleb tasuda tervenisti esimesel tähtajal. Juhul kui maks ületab 1000 krooni, siis tuleb esimesel tähtajal maksta pool maksusummast, aga mitte vähem kui 1000 krooni. Seega peaks suurem osa maamaksust laekuma esimeseks tähtajaks. Rahandusministeeriumile teadaolevalt kasutavad kohalikud omavalitsused maamaksust laekuvat tulu eelkõige teede remondiks, seega oleks edaspidi võimalik laekunud maksu juba algaval teeparanduste hooajal kasutada.

Maamaksu tasumise ja tuludeklaratsioonide tähtaegade ühildamisega on oodata ka varasemast paremat maamaksu laekumist. Tuludeklaratsiooni esitamise ajal on isikule juba teada tema maamaksukohustus ning enammakstud tulumaksusumma olemasolul on võimalik vastav summa jätta maksuhalduri kontole maksukohustuse täitmiseks. Maamaksuvõlgnike arvu vähenemine võimaldab maksuhalduri sissenõudjate ressurssi kasutada otstarbekamalt.

Seadusemuudatuse eeldatav jõustumisaeg on 2010. aasta 1. jaanuar.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785