28. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Leedus on väljavaated büroopindade osas halvad

Langeval majandusel on tohutu mõju ärikinnisvara turule, mis reageerib kergelt kõikidele majanduslikele muutustele riigis.

Büroopindade sektoris, mis on kiirelt kasvanud ja kasvab väheneva nõudluse oludes praegugi, on väljavaated halvad ja olukord väga problemaatiline, vahendas City24 Leedu kinnisvaraturu ülevaates Saulius Vagonis, Ober-Haus Real Estate Advisors Leedu hindamise ja turu-uuringute grupi juht.

2009. aasta esimeses kvartalis vähenesid bürooruumide hinnad 20-25% ning teises kvartalis ei olnud stabiliseerumise märke näha – hinnad langevad endiselt. Olemasolevate klientide hoidmise ja uute ligimeelitamise nimel ei langeta üürileandjad ainult hindu, vaid pakuvad ka paremaid tingimusi (üldruumide ülalpidamise kulude, parkimisvõimaluste, halduskulude jms osas). Sarnased muutused toimusid äripindade sektoris, mille nõudlus on samuti oluliselt vähenenud. Sügavaim äripindade hinnalangus puudutas üksikuid prestiižseid piirkondi. Kui aastatel 2007-2008 renditi Leedu suuremate linnade peatänavate äärseid äriruume välja hinnaga 100-200 LTL/m2, siis praeguseks on hinnad kahanenud 50-120 LTL/m2 tasemele. Suurimate kaubanduskeskuste omanikud peavad samuti mõtlema oma üürnike säilitamise peale, kuna ka kõige populaarsemad neist on silmitsi vähenevate käivetega.

Ärikinnisvara sektori perspektiiv ei ole kaugeltki optimistlik. Tohutu konkurentsi tõttu ei saa palju head oodata kolmandalt kvartalilt ega ka pikemat aega peale seda. On väga tõenäoline, et nimetatud sektor on juba läbinud oma kuldaja.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785