19. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raadiku Arendusel 131 mln kroonine virtuaalne kahjum

Tallinnale munitsipaalmaju ehitav Raadiku Arendus sai mullu 131 mln krooni virtuaalset kahjumit pangaga sõlmitud intressivahetuslepingu tõttu.

Raadiku Arendus näitab oma 2008. aasta aruandes, et sai eelmisel aastal kahjumit 127 miljonit krooni, kuna tal tuli eelmisel aastal Nordea Pangaga sõlmitud intressivahetuslepingu turuhinnas ajastamise tõttu võtta sisse virtuaalne 131 miljoni kroonine kahjum.

 Nordea Panga selgituse järgi on  intressiswap (Interest Rate SWAp, IRS)  tehing, kus üks osapool lubab teisele maksta fikseeritud intressi ning saab ise vastu muutuvat intressi (Euribor, USD LIBOR, Stibor vmt). Kasutatakse rahavoogude planeerimisel (kulude) fikseerimiseks on ning on suhteliselt populaarne kinnisvaraarendajate puhul. Seda sellepärast, et tihti on pinnad kaetud rendilepingutega pikemakas ajaks ning ootamatu intressitõus võib lepingud nö. miinusesse ajada kuna kulubaas kerkib aga tulud mitte. Äripäeva andmetel sõlmis Raadiku Arendus sõlmis Nordea Pangaga kümne aasta pikkuse (perioodini mai 2018) intressivahetuslepingu, etfikseerida oma laenu intress ja sellega koos ka intressikulu.Fikseeritud laenuintressimääraks lepiti pangaga kokku 5,07%.

Kuna eelmisel aastal jäi aga jooksev intress (Euribor) sellest laest madalale tasemele, tuli Raadikul näidata ka sellist hiiglasliku kahjumit. Samas tuleb arvstada, et kahjum arvestati välja kogu kümne aastase laenulepingu peale, nii et selle lepingu väärtus hakkab kõvasti Raadiku Arenduse aruandes kõikuma.

Fikseeritud laenumakseid on Raadikul vaja seepärast, et ta hakkab tulevikus saama Raadiku väljaüürimise eest ka fikseeritud sissetulekut.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785