19. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Läti korterite hinnad on tänavu kukkunud 40%

Põhiline langus oli Lätis korteriturul, kus hinnad langesid 55-60% võrreldes 2008. aastaga ja 35-40% võrreldes 2009. aasta jaanuariga.

City24 turuülevaade vahendab, et positiivne märk omanikele on hindade langemine madalamas tempos kui 2009. aasta esimeses kvartalis. Suurim takistus kinnisvaraturul on pankade range laenupoliitika, mistõttu viiakse tehingud läbi pigem hoiuste arvelt. Paljud kinnisvaraomanikud on pakkumised tagasi võtnud ning ootavad hinnatõusu ja soodsamaid aegu tehingute tegemiseks. Suurt osa 2009. aasta teises kvartalis sõlmitud müügitehingutest võib nimetada “sunnitud tehinguteks”.

Aprillist juunini olid kõige aktiivsemad äri- ja elamispindade üüriturud. Paljud ettevõtted on kulusid kärpinud ning otsivad väiksemaid ja vähem kulukaid ruume. Üldiselt arvatakse, et ärikinnisvara hinnad on tabanud põhja, mistõttu hinnalangus ei ole edaspidi sama suur kui 2008. aasta neljandas ja 2009. aasta esimeses kvartalis.

Kuna omanikel on küllaltki keeruline müüa kinnisvara algse pakkumise hinnaga, on paljud otsustanud minna üüriturule, mis omakorda on toonud kaasa hinnalanguse üürikorterite turul.

Olulised muutused on toimunud eramute ja maade turul. Eramutega tehtavate tehingute maht on vähenenud neljakordselt ning hinnad vähenenud umbes 40%. Sarnane trend on täheldatav maade ostu-müügi puhul.

Kõige tõsisemates raskustes on uute projektidega tegelevad kinnisvaraarendajad. Enamik arendajatest on juba vähendanud kulude kärpimise raames ehitusprojektide eelarveid. Tähtis tendents on paljude uusprojektide liikumine pankade käsutusse, mistõttu pangad on huvitatud soodsate laenude pakkumisest projektide ostjatele. Praeguseks hetkeks on peaaegu igal pangal oma kinnisvaraettevõte.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785