18. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vanemuise arhitektuurikonkursi võitis Okas & Lõoke

Vanemuise teatri suure maja juurdeehituse arhitektuurikonkursi žürii otsustas võitjaks kuulutada arhitektibüroo Okas & Lõoke võistlustöö "Kannel".

Võidutöö puhul tõstis žürii esile seda, et arhitektid on osanud hästi arvestada olemasoleva teatrihoone modernistliku vormikeelega, lahendus on lihtne ja selge. Domineerima pääseb teatrilooming, mille taustaks on tundlik arhitektuur, kõlas žürii seisukoht. Puudusena toodi esile loomuliku valguse vähesust, kuid see probleem on täienduste abil lahendatav.

Vanemuise teatri suure maja peasissekäigust vasakule, Riia tänava poole jääva muldbastioni asemele püstitatavasse juurdeehitusse on planeeritud multifunktsionaalne black-box-teatrisaal, Vanemuise muusikakollektiividele mõeldud ja kogu orkestrit mahutav harjutussaal, samuti teatri noorteala koos noortelava, töö- ja õpitoa ning fonoteek-raamatukoguga. Ehitatakse ka Vanemuise muuseum ning kohvik teatrisaali ja muuseumi külastajatele.

Vanemuise teatrijuhi Paavo Nõgene sõnul võiks juurdeehitus kõige optimistlikuma plaani kohaselt valmida 2011. aasta suveks. „Kuid praegust majandusseisu arvestades ei saa välistada selle edasilükkumist. Arhitektuurikonkursi edukas läbiviimine ning Vanemuise tänav 6 detailplaneeringu muudatus on meid aga viinud selle plaani realiseerumisele palju lähemale,“ lisas Nõgene.

Vajaduse juurdeehituse järele tingis asjaolu, et Sadamateater ei kuulu Vanemuisele, vaid teater rendib Sadamateatri saali ja muid ruume juba aastaid erafirmalt. Samas on Vanemuise suure maja krundil olemas piisavalt palju kasutama maad, kuhu vajaliku black-box-saali ehitamine oleks teatri pikemat perspektiivi silmas pidades igati mõistlik, selgitas Nõgene.

„Teater on spetsiifiline ning pika tegevusea ja traditsioonidega valdkond. Erasektorist tasub pinda rentida lühiajaliseks kasutuseks, mitte aga teatri põhitegevuseks aastakümnete vältel,“ ütles ta.

Uus juurdeehitus muudab nii publikule teatrikülastuse mugavamaks kui ka vanemuislastele teatritegemise logistiliselt lihtsamaks. Samuti lisandub Tartu kesklinna avalikus kasutuses olevaid multifunktsionaalseid ruume. Vanemuise suure maja juurdeehituse finantseerimisel loodab teater leida abi erinevatest fondidest, riigilt, Tartu linnalt ja erasektorist.

Arhitektuurikonkursi žüriisse kuulusid teatrijuht Paavo Nõgene, Tartu linnaarhitekt Tiit Sild, Tartu linnavalitsuse arhitektuuri- ja linnakujundusteenistuse arhitekt Tõnis Kimmel, Rakvere linna peaarhitekt Raul Järg, arhitektibüroo Muru & Pere arhitekt Peeter Pere, Vanemuise peakunstnik Maarja Meeru ja Vanemuise haldusjuht Kalle Kukk.

1967. aastal valminud Vanemuise modernistliku teatrimaja autorid on arhitektid  Peeter Tarvas, August Volberg ja Uno Tölpus.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785