12. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EA Rang: meil pole asjad hullud olnudki

„Peo ajal tuleb ikka mõelda, mis pärast saab,“ vastas EA Reng AS juhatuse esimees Jüri Rass küsimusele, kuidas firmal on õnnestunud plussi jääda.

„Meil pole asjad hullud olnudki, sest valmistusime kriisiks aegsasti. Kolm aastat tagasi alustasime tegevust Minskis ja Kiievis, eeldusel, et kui Eestis on kehvemad ajad, siis Valgevenes ehk leidub tööd,“ rääkis Rass.

Teise edu võtmena nimetab Rass erinevate valdkondadega tegelemist, mis hajutab riske. „Me ei kontsentreeru ainult ühele valdkonnale. Projekteerime nii hooneid ja teid, teeme nii arhitektuurseid projekte kui ka võrkude projekteerimist,“ lisas ta. 

Varasemast enam osaleb EA Reng sel aastal riigihangetel ning kuna õnnestunud on võita ka pikaajalisi hankeid, aitavad need pinnale jääda. „Hangetel on hinnad küll tohutult kukkunud, aga meie sellega kaasa ei lähe,“ nentis Rass. „Usun, et meie firmas on juba sügisel olukord parem ja kriis selja taga. Töö ei ole ju ära kadunud,“ kinnitas ta. Rassi hinnangul on hinnad projekteerimises langenud 50%, ent kuna buumiaegne hind oli normaaltasemest 30% kõrgem, siis praegused hinnad on paarkümmend protsenti normaalsest madalamad.

„Aga praegu on paljud asjad siiski õigemad kui paar aastat tagasi, mil inimesed jooksid ühest firmast teise, et üha enam palka saada,“ näeb Rass kriisis positiivset. Ometi oli ka EA Reng sunnitud konkurentsis püsimiseks langetama töötajate palku 10% ulatuses. Koondamisteate said vaid viis inimest ning Rass kinnitas, et olemasoleva 85 Eesti töötajaga plaanitakse ka kriis läbida.

"Hoiame kõvasti kokku ja jälgime pingsalt eelarvet, otsime pidevalt tööd ja muret tekitab ka tellijatelt raha kättesaamine,“ rääkis Rass ning lisas, et ehkki selleaastane eesmärk on jääda nulli, jõutakse tõenäoliselt plussi. „Näiteks Valgevenes käib äritegevus täiesti normaalselt, teeme seal näiteks Lida õlletehase rekonstrueerimisprojekti. Aga need, kes alles kriisi alguses mõtlesin väljapoole laienemisele, jäid hiljaks,“ märkis ta.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785