3. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uued korterid müüakse ära kahe ja poole aastaga

Senise müügitempo jätkumisel on uute korterite laojääk Tallinnas lõpuni läbi müüdud 2,6 aastaga, vahendab Pindi Kinnisvara.

Tallinna linnaosadest suurima laojäägi (ca 750 korterit) ning müügitempo suhtega on Tallinna Kesklinna linnaosa. See on aga tingitud asjaolust, et Kesklinna linnaosas on enim suuri külmutatud või hetkel erinevatel põhjustel seisatud (nt Artig KV saneerimis/pankrotimenetluse vara, Juurdeveo 19 projekt jne) projekte.

Kui seisatud projektid jõuavad müügitakistuste eemaldamisel tõenäoliselt varsti turule, siis ehituse algstaadiumis peatatud projektid (nt Kentmanni tn 6) ilmselt lähiajal müüki ei jõua ja neid ei ole võimalik ka praeguses staadiumis korteritena realiseerida. Äärelinnast on suurim laojääk Mustamäe linnaosas (ca 250 korterit), aga edukate hinnalangetuste tulemusena on Mustamäe linnaosa ka suurima müügitempoga ning kui suudetaks säilitada praegune müügiaktiivsus, siis lõppeks laojääk juba 8 kuuga.

Talllina lähiümbruse valdade müümata laojääk on ca 900 korterit, müügitempo kõikide lähivaldade peale kokku on käesoleval aastal olnud umbes 25 korterit kuus. Suure laojäägi põhjuseks on lähivaldades samuti erinevates staadiumites külmutatud  või seisatud arendusprojektide suur osakaal.

Müüdud korteritest on enim tehinguid teostatud 3-toaliste korteritega, neile järgnevad 2-toalised korterid, kõige vähem on käesoleval aastal tehinguid uutes projektides tehtud  1-toaliste korteritega.

 Uute korterite turul olid 2009. aasta esimesed kaks kuud tehinguaktiivsuselt loiumad, mis suurendas arendajate valmidust edasisteks hinnalangetusteks, kuna enamikku senine müügitempo ei rahuldanud. Hinnalangetustega tulid kaasa peaaegu kõik suuremad arendajad, enim olid surve all suure finantskoormusega korteriarendused.

Kõige aktiivsemaks kuuks kujunes 2009. aasta aprill, kus uusarenduse selle aasta müügitempo tõusis Tallinnas 90 korterini kuus. Uute korterite laojääk vähenes kokku kuue kuuga 2240 korterilt 1880 korterini.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785