31. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Leviehitusele said saatuslikuks võlad

Leviehituse aastaaruandest selgub, et likviidsusprobleemid, mis lõpuks viisid saneerimise ning pankrotini tekkisid sellest, et tellijad jäid firmale võlgu ca 60 mln krooni.

Aastaaruandest selgub, et 2007. aasta lõpu esimesed märgid majanduse ja ehitusuturu jahenemisest ning prognoositavad langused osutusid 2008. aasta lõpuks kardinaalselt suuremateks kardetust. Kui esimene poolaasta oli veel rahuldav tänu varasematele sõlmitud lepingutele, siis teises poolaasatas külmutati juba paljud põhimõtteliselt kokkulepitud objektid ning uusi ehitaotsuseid tänu pankade karmistunud poliitikale enam vastu ei võetud.

2008. aasta sügisel hakkasid Leviehitusel ilmnema esimesed likviidsusprobleemid, kuna neli suuremat tellijat ei olnud vaatamata korduvatele lubadustele ikka veel suutnud täita lepingulisi kohustusi. Eelmise aasta keskel asuti võlgnikega sõlmima isiklikke käenduslepinguid ning pantima ettevõtete osalusi. Nõuded võlgnike vastu tekkisid seoses kinnisvaraprojektidega, mille realiseerimine muutus väga keeruliseks. Tellijatepoolne kohustuste mittetäitmine on ka põhiline põhjus, miks firmal likviidsusprobleemid tekkisid.

Leviehitus seadis käesolevaks aastaks eesmärgiks 175 mln kroonise käibe ning jääda aasta lõpuks nulli, olles suutnud täita saneerimiskava ning ettevõtte ümber kujundada. See paraku ei õnnestunud

Leviehitus sai eelmisel aastal kahjumit 56,5 miljonit krooni, samas, kui 2007 aastal oli firma kasum 31 miljonit. Käive, mis 2007 aastal oli 394 miljonit krooni, kahanes 321 miljonini.

Leviehitus saatis kohtusse pankrotiavalduse, sest ei suuda kümnete miljonite kroonide suuruse võla tõttu enam tegutseda

Kontsernis töötas 115 inimest, kelle töötasudeks kulus 21,5 miljonit krooni.

Firma juhatuse esimees on Indrek Saar ning juhatuse liikmed Kuldar Ilus, Peeter Kilk ning Jüri Lunt.

Kuidas Leviehitus finantseeris Kambodzas hotelli rajamist saab lugeda siit

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785