23. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SEB: Euribor pakub siiski leevendust

Kuigi Euribori mõju intressidele väheneb, on klientidele riskimarginaalide tõusul leevendust pakkunud baasintresside kiire alanemine, kus 6kuu Euribor on mullu oktoobrist kaotanud 4,25 baaspunkti. 

"Rahvusvahelise finantskriisi tulemusena on raha hind üleilmselt kasvanud, samuti on olulisel määral kerkinud kohaliku turu äririskid - see kokku väljendub kasvanud riskimarginaalides," selgitas SEB juhatuse liige ja jaepanganduse juht Riho Unt Euribori alanemise mõju vähenemist viimastel kuudel väljastatud laenude intressimääradele.

Tema sõnul on klientidele riskimarginaalide tõusu ajal leevendust pakkunud baasintresside kiire alanemine, kus 6kuu Euribor on oma tipust 2008. aasta oktoobrist kaotanud 4,25 baaspunkti ja ka Eesti krooni baasintressi aluseks olev Talibor on tipust alanenud 1,90 baaspunkti võrra.

Tänu kuue kuu Euribori kiirele langusele viimasel aastal on keskmise eurodes eluasemelaenu võtnud perekonna ühe kuu laenukulu 2166 krooni väiksem kui aasta eest, näitavad SEB arvutused.

"Rekordiliselt madalad euro baasintressid jäävad turgude hinnangul kehtima veel mõneks ajaks, pakkudes seega majapidamistele keerulisel ajal pisut abi laenude teenindamisel," märkis Unt.

SEB soovitab tänasel päeval klientidel tõsiselt mõelda rekordiliselt madalate intressimäärade kasutamise võimalustele ning uutel kodulaenuvõtjatel kaaluda laenu intressimäära fikseerimist, tagades sellega kindlustunde võimaliku intressitõusu vastu tulevikus, lisas ta.

"Tänased fikseeritud intressi baasmäärad on samuti ajaloolise miinimumi juures ning võrduvad 2005. aastal kehtinud fikseeritud intressi baasmääradega," märkis Unt.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785