Eesti Pank: Euribori mõju intressidele väheneb 

Laenuintressimäära kujunemisel on lisaks panga poolt kaasatud vahendite hinnale olulisemaks muutunud laenuandja hinnang kliendi maksevõimele ja tagatise väärtusele, ütles Eesti Panga finantssektori poliitika allosakonna juhataja Jana Kask.

"Ligikaudu 95% Eestis väljastatud eluasemelaenudest ning 85% ettevõtete laenudest väljastatakse jätkuvalt eurodes ning nii uute kui varemvõetud laenude hind on seotud baasintressimäära Euribori tasemega," kommenteeris Kask.

Ta lisas, et panga poolt Euriborile lisatav marginaal ületab baasintressimäära keskmiselt poolteist kuni kaks korda. "Seega laenuintressimäära kujunemisel on lisaks panga poolt kaasatud vahendite hinnale olulisemaks muutunud laenuandja hinnang kliendi maksevõimele ja tagatise väärtusele," põhjendas ta Euribori alanemise mõju vähenemist viimastel kuudel väljastatud laenude intressimääradele.
 
"Lisaks marginaali olulisuse tõusule laenuintressimääras, mis toimus juba eelmise aasta lõpust alates, on Euribori alanemine pidurdunud. Euribor alanes väga kiiresti eelmise aasta lõpus ja selle aasta alguses, kuid mais ning kuni juuni viimase nädalani muutus Euribor suhteliselt vähe," sõnas Kask.

 

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Ajakiri Ehitaja

detsember 2018

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed