3. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Äripinna üürimisel jälgi parkimisvõimalusi

Uus Maa Kinnisvarakonsultantide nooremkonsultant Siim Haabma kirjutab, et viimastel aastatel hüppeliselt tõusnud kesklinna parkimistsooni hinnad on tänaste sissetulekute juures muutunud paljudele ettevõtetele liiga suureks kuluks.

Olukorras, kus jälgime pingsalt oma väljaminekuid, on parkimiskuludelt võimalik aastas säästa suur summa. Eelkõige on see märgatav kokkuhoid neile, kelle ettevõttes töötab rohkem inimesi ning kelle töötajatel on vaja autoga tööd teha. Lisaks suurele kulule valmistavad nii ettevõtte töötajatele kui ka klientidele ebamugavusi vähesed parkimisvõimalused kesklinnas.

Uutes ärihoonetes, mille juurde või alla on ehitatud parkla, tehakse üürnikele erinevaid soodustusi: nt paar aastat parkimist tasuta, alandatud parkimishinnad (oleneb üüritava pinna suurusest) jne. Samuti on ärihoonete omanikud saanud häid pakkumisi ning teinud kokkuleppeid erinevate kesklinna parklate haldajatega, mistõttu on võimalik ettevõtte töötajate autosid parkida oluliselt soodsamalt nö letihinnast. Täna on kauplemine ning hinnapakkumiste küsimine parkimismajadest populaarne ja sageli ka tulemuslik. Seetõttu tasub kindlasti uurida erinevaid võimalusi.

Parkimine soodsamas ja töökohast veidi kaugemal asuvas parklas võimaldab suurt säästu. Kümne või viieteistkümne minutiline jalutuskäik võib aastas kokku hoida tuhandeid ja isegi kümneid tuhandeid kroone. Näiteks, kui kesklinnas tegutsevas ettevõttes on 20 töötajat, kes kõik käivad autodega tööl ning parkimiskoha summa kuus on 1000 krooni, siis tuleks uurida lähedal asuvate parklate pakkumisi või küsida olemasolevas kohas uus hinnapakkumine. Saades hinna nt 700 krooni peale, on aastane kokkuhoid juba 72 000 krooni. Kindlasti oleks mugavam hoida autot büroo läheduses, kuid selline aastane kokkuhoid on märkimisväärne, eriti tänases situatsioonis.

Tähelepanu tasub pöörata ka büroohoonetele, mis asuvad väljaspool kesklinna. Kui ettevõtte ja tema klientide jaoks ei ole oluline kesklinnas paiknemine, siis tasuks kaaluda uute võimaluste kasutamist. Üürihinnad äärelinnas on madalamad ning ei pea muretsema parkimiskoha leidmise pärast. Kuna maa on äärelinnas odavam, siis on reeglina ka büroohoonete juures suuremad parklad, mis võimaldavad mugavalt parkida oma auto nii töötajatel kui ka klientidel. Kolides kesklinnast äärelinna, on võimalik 150 m2 büroo (keskmine üürihind kesklinnas 130 kr/m2 kuus) ja 10 parkimiskoha (keskmine hind 1000-1500 kr/kuu) puhul kokku hoida ligi 200 000 krooni aastas. Seega tasub tõsiselt kaaluda plusse ja miinuseid erinevate asukohtade juures.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785