Sauk: võlgadeta alltöövõtjat raske leida

Eesti Panga statistika andmeil on pea viiendik ehitusfirmadest hädas laenu tagasimaksmisega. YIT Ehituse juhatuse esimees Priit Sauk kinnitas, et nemad laenuraskustes pole, ent üha keerulisem on võlgadeta alltöövõtjaid leida. 

„Meil laenude tagasimaksmisega probleeme ei ole, sest kasutame emaettevõtte raha,“ rääkis Sauk. „Eks see on YIT Ehituse tugevus, arvestades, et pangad karmistavad tingimusi ja võtavad vara käest ära, aga naljatamisi võiks öelda, et meil ema mänguasju käest ära ei võta ja on rahul, kui neid hästi hoiame“.  

Sauki arvates saab maksekäitumine laenude tagasimaksmisel minna praegu ainult hullemaks. „Paraneda saab olukord siis, kui turul läheb seis paremaks, aga täna näeme vaid nõudluse vähenemist ja hindade langemist,“ märkis ta.

Mis puudutab ehitajate omavahelisi rahalisi suhteid, siis Sauki sõnul hoiavad tugevamad ettevõtted asju korras ja võlgu ei jää, ent väiksematel firmadel on palju probleeme. „Olen kuulnud, et võlgu ollakse päris palju. Tegemist on omamoodi doomino efektiga ning teateid alltöövõtjate lõpetamistest on hakanud üha enam tulema,“ sõnas Sauk.

YIT Ehitus tunnetab ehitussektori üha süvenevaid makseraskusi ka oma nahal riigihangetel osaledes. „Meie peame hankepakkumisi tehes võtma alltöövõtjate maksevõimelisuse kinnituse, aga pole enam jäänud palju alltöövõtjaid, kellel poleks võlgu. See on tekitanud olukorra, kus näiliselt on turul palju ehitajaid, aga kedagi tööd tegema leida on keeruline. Valik alltöövõtjate osas jääb üha ahtamaks,“ nentis Sauk.

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed