12. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tehnoparkide rendihind 50% kaubeldav

Tõsine tagasilöök on tabanud eelkõige Tallinna ja Harjumaa piirkonda koondunud lao- ja tootmispindade turgu. Hulk projekte on külmutatud ning tehnoparkide üürihindade kauplemisruum on pea 50 protsent.

Igapäevaselt paistab majanduslangus tootmis- ja laopindade turul kõige ilmekamalt välja seiskunud ja külmutatud tehnoparkide projektide näitel, kirjutab Colliers International Estonia oma maikuises kliendilehes. Samas on uued arendusprojektid on käimas Jüri, Rae ja Sinikivi tehnoparkides ning  investorid on leitud Ameerikanurga Kaubandus- ja Logistikapargi käivitamiseks.

Üürnikud on Colliersi sõnul ettevaatlikud ja eelistavad pigem üürida kui osta, kusjuures populaarseks on muutunud lühiajalised üürilepingud. Tehnoparkide üürihinnad on kaubeldavad koguni 50 protsendi ulatuses. Üürnikud eelistavad piirkondadest Tartu maantee ja Tallinna ringtee äärset piirkonda (Jüri Tehnopark, Rae Tehnopark, Mõigu Tehnopark), Lasnamäe ümbrust ja sadamaäärseid piirkondi (Muuga ja Paldiski Tehnopark).

Colliers Internationali andmeil oli 2009. aasta alguse seisuga Harjumaa  tehnoparkides ca 900 ha maad, ent kuna suur hulk tehnoparkide arendusi on külmutatud, tuleks arvestusest maha võtta vähemalt 100 ha maad.  Tehnoparkide arendajate väitel on probleemiks laenude

mitteväljastamine.

Lisaks peatunud arendustegevusele on vähemalt 50% langenud ka küsitav tootmismaa hind. „Arvestades potentsiaalset külmutatud tehnoparkide mahtu (Tallinna piirkonnas ca 100-200 ha), võib antud varu pidada piisavaks mitmeteks aastateks isegi majanduse elavnedes,“ märgitakse ülevaates. Perspektiivis tuleb arvestada ka raskustesse sattunud ettevõtete omanduses oleva pinna tõenäolise turuletulekuga, mis suurendab pakkumist ning viib kõrge vakantsuse toel senisest tipptasemest 25-30% alla üüritasemed.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785