9. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Loomeinkubaatori valis Baltika arenduse viie pakkuja hulgast

Sihtasutus Tallinna Ettevõtlusinkubaatorid kaalus uue loomeinkubaatori rajamise kohana viit võimalust. Valiku osas said määravaks nii Baltika Kvartali terviklik kontseptsioon, sobivad hooned ja ruumid ning head tingimused. 

“Kaalusime asukohavalikul viit erinevat varianti Kesklinna ja Põhja-Tallinna linnaosas, kuna just need piirkonnad on loomeinimeste poolt eelistatumad tegutsemiskohtade valikul. Valikul oli meie jaoks oluline eelkõige hoonestu kontseptsioon. Vaatasime, teised üürnikud ja asukad, kas on olemas kaubanduspindade võimalus, toitlustuskohad, aktiivset sotsiaalset suhtlemist võimaldavad pinnad, milliseid üritusi saab korraldada,“ selgitas Anu Lõhmus valikuprintsiipe.

Lõhmus peab  Baltika kvartali kontseptsiooni ning hoonete võimalusi väga sobivateks. Loomeinkubaatori rajamiseks olid tähtsad ka hoonete ja ruumide eripära ning  ümberehitusvõimalused, suurürituste korraldamise võimalusena aula ja suure sisehoovi olemasolu,  ligipääsetavus ja autoparkimiskohad ning loomulikult omaniku poolt pakutavad üüritingimused.

„Baltika Grupp on iseenesest üks Eesti suurimaid ja ka rahvusvaheline loomemajandus-tööstus, kus tegutseb arvestatav hulk eesti disainereid ja moeloojaid. Kvartalisse asub mitmeid loomevaldkonna ettevõtteid, mis on koostoimimise sünergia tekkeks ja tegevuste võimendamiseks,“ lisas ta.

Loomeinkubaator hakkab asuma umbkaudu 1000 ruutmeetril, endise Baltika administratiivhoone III ja IV korrusel ning hoovimajas. Hoovimajja on planeeritud töökojad, III ja IV korruse ruumidesse stuudiod ja büroopinnad.

„Ruumid vajavad mõningasi ümberehitustöid, sest praegu on tegemist klassikalise büroopinnaga, mis ei ole loomeettevõtjatele atraktiivne ega võimaldagi kõiki planeeritavaid tegevusi. Muuhulgas on vaja enamus ruume varustada veevärgiga, tööstusvoolu ja sundventilatsiooniga. Vaja on kohandada valgustust ning põrandakatteid,“ loetleb Lõhmus töid, millega plaanitakse algust teha juba enne jaanipäeva. Paari kuu jooksul loodetakse ruumid sissekolimiseks valmis saada. Juba juulikuu alguses peaks valmima Hoovimaja.

„Loomeinkubaator oli plaanis avada juba selle aasta jaanuaris-veebruaris, kuid kahjuks ei saanud Niine tn 11 arendaja, SUVA sukavabriku omanik Viktor Saarestik üürilepingus võetud kohustustega hakkama,“ nendib Lõhmus.

Projekti realiseerumine on tema sõnul oluliselt veninud ning seadnud keerulisse olukorda ka Tallinna Ettevõtlusinkubaatoriga seotud ettevõtted, kes ootavad siiani kannatamatult lubatud ruume tegevuse alustamiseks või edasiarendamiseks. Sissekolimist ootavad teiste hulgas  GM Jewellery Design OÜ, Ann-Kris Glass OÜ, Harriet Designs OÜ.

„Üürilepingu eelleping on sõlmitud, ent läbirääkimised täpsete tingimuste osas veel kestavad. Sisekujundus on valmimise lõppjärgus ning ka ehitajatega peetakse hinnaläbirääkimisi,“ tutvustas Lõhmus arenduse hetkeseisu. „Hea uudis on see, et suures rahalises mahus panustab ümberehitustöödesse ka Baltika. Ametlik avamine jääb tõenäoliselt septembrisse,“ lisas ta. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785