1. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USAs kasvab sundmüükide osakaal

USA hüpoteekpankade assotsiatsiooni (MBA) avaldatud andmete alusel on 12 protsendil USA eluasemelaenudest probleemiks tagasimaksmine – osad laenude tagatis on juba sundmüügis, osade puhul ollakse maksegraafikust kinnipidamisega hädas, kirjutab Äripäev.

Tegu on raskustes eluasemelaenude rekordtasemega alates 1972. aastast. Parima krediidiskooriga kundede osa värsketes halvaks läinud kodulaenudest moodustas rekordilised 29 protsenti. Head pangakunded on kaotanud töö ja nüüdseks on ka juba säästud ära kulutatud.

„Kui inimesed ei saa palgatšekki, ei suuda nad ka hüpoteeklaenu teenindada,“ ütles MBA peaökonomist Jay Brinkmann Bloombergile. „Mida kauem majandussurutis kestab, seda rohkem inimesi kulutab ära säästud , mis viib kasvavate maksuraskusteni ja eluasemete sundmüükideni.“

Eluasemete sundmüügid jätkuvad tõenäoliselt ka pärast seda, kui majandus hakkab taastuma. USA analüütikud on prognoosinud, et majanduse taastumine algab juba tänavu. 72 protsenti analüütikutest prognoosis, et eluasemete müük võib teha põhja selle aasta keskpaigas. Kuus analüütikut kümnest uskus, et uute eluasemete ehitus teeb kah samaks ajaks põhja ära. 40 protsenti uskusid, et eluasemehinnad jätkavad langust, mis jätkub 2010. aastasse või kauemgi.

Aprillis kukkus uute eluasemete müük aastataguse ajaga võrreldes 34 protsenti. Sundmüügid meelitasid ligi põhjaõngitsejatest ostjaid. Märtsiga võrreldes kasvas aprillis juba kasutuses olnud eluasemete müük 2,9 protsenti. Mediaanhind kukkus aastaga 15 protsenti, kusjuures sundmüükide osa oli 45 protsenti. Realtorsi andmetel viisid sundmüügid esimeses kvartalis USA mediaan eluasemehinda alla 14 protsenti, 169 000 dollarile. Tegu on rekordilise kukkumisega.

Tekib küll küsimus, läbi millise ime peaks USA majandus langusest kiiresti välja tulema nagu suur osa analüütikutest on prognoosinud, kui tööpuudus kasvab, töö kaotanud korralike kundede säästude lõppemisest tingituna ei suuda needki enam laene teenindada. Pankadele tuleb sellest uusi kahjumeid, nagu ka üle maailma võlakirjaomanikele. Positiivne on, et siiski julgetakse juba sundmüükidest eluasemeid osta. Eluasemeehitusturule, millest minagi mitmete USA ehitusfirmadesse investeerinuna osa saan, võib jääda pikemaks ajaks känguma.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785