Tsemenditootja tähelepanu alternatiivsetel kütustel

Kunda tsemenditehase toodang on mullusega võrreldes langenud kolmandiku võrra ja töös on vaid üks pöördahi. Lähiaastail plaanib AS Kunda Nordic Tsement (KNT) pöörata suuremat tähelepanu alternatiivsete kütuste kasutamisele.

Tehase tegevdirektor Meelis Einstein ütles, et tänavu on plaanis viia alternatiivsete kütuste osakaal 16 protsendini, järgmisel aastal aga veerandini kasutatavatest kütustest, kirjutab Virumaa Teataja.

KNT tehnikadirektor Kalev Sädame kõneles, et eelmise aasta alguses käivitus projekt tahkete jäätmete põletamiseks, mille eelarve on üle 31 miljoni krooni; 5,7 miljonit krooni sellest saadi toetusena nn Norra fondidest.

Einsteini sõnul on ennekõike vaja lahendada CO2 kvoodi probleem, sest aastateks 2008-2012 on Kunda tehasele, kus on kolm pöördahju, eraldatud kvooti vaid kahe ahju tarbeks.

Kui vajalikud ressursid on pikas perspektiivis olemas, võib langeda positiivne otsus kuivmenetlusel tehase rajamiseks. "See tähendab väiksemat kütusekulu ja väiksemat saastekogust," lisas Einstein.

Tootmismahud on tsemenditehases oluliselt vähenenud, sest kolmest pöördahjust töötab vaid üks ja kogutoodang on kahanenud kolmandiku võrra. Meelis Einstein selgitas, et vähenenud on kodumaine nõudlus, ära on kukkunud ka eksport Soome ning Venemaale.

 

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Ajakiri Ehitaja

detsember 2018

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed