27. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aluseks ikka ehitusprojekt, mitte tööprojekt

Mauno Inkinen, Eesti Projektbüroode Liit

Hedman Partnersi advokaat Liisa Linna kommenteeris 19. mai Äripäevas ehitusseadust, märkides, et seaduse järgi on nüüd ehitusloa saamise eelduseks tööprojekt. Loomulikult on ehitusprojekt ikka vajalik ja tellijale on igal juhul kasulikum, mida põhjalikum see dokument on. Kuid eel-,  põhi- ja tööprojektil on oma erisused ja kasutuseeesmärgid. Standard EVS 811:2006 Hoone Ehitusprojekt annab ammendava kirjelduse ehitusprojekti staadiumite kohta.

Meie arvates ajab advokaat kaks asja segamini: üks on nn ehitusprojekt ehitamiseks ja hoone kasutamiseks ning teine nn ehitusprojekt vajalikus mahus ehitusloa taotlemiseks (vt  majandus- ja kommunikatsiooniministri 27.12.2002. a määrus “Nõuded ehitusloa taotlemisel esitatavale ehitusprojektile” - meie teada ei ole keegi seda määrust muutnud ega tühistanud).

Ehitusloa kehtetuks tunnistamine toimub aga ehitusseaduse § 28 järgi.

Ehitusloa taotlemiseks ei pea tegema tööprojekti. Paljudel juhtudel ei saagi tööprojekti enne ehitamist teha, lihtsalt puuduvad andmed seadmete kohta. Samuti võivad tööjoonised sisaldada salajast informatsiooni, mida ehituse tellija ei taha suurele ringile (nt ehitushanke läbiviimine jms) levitada, ärilistel või turvalisuse kaalutlusel.

Konsulteerisime Äripäevas avaldatut majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumiga. Ministeeriumi vastusest nähtub, et tegelikult ei ole endise olukorraga võrreldes ehitusloa taotlemise projektiga midagi muutunud ning “tööprojekti legaaldefinitsioon ja seda puudutav regulatsioon hetkel õigusaktides puudub; nõuet, et ehitusloa väljastamise eelduseks peaks olema tööprojekt, ehitusseadus ei sisalda”.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785