22. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Probleem: Korralikke kortereid napib

Ehkki korterite pakkumiste arv on turul jätkuvalt suur ning hinnasurve pidev, on veidigi eristuvat mõistliku hinnaga korterit otsivad ostuhuvilised tõsises hädas – korraliku siseviimistlusega ja erilahendustega elamispinnad on jätkuvalt ülehinnatud ning nende valik kahaneb pidevalt, kirjutab ekspresskinnisvara.ee.

 Pole saladus, et kallite korterite omanikud võtavad oma kinnisvara ka müügist ära.

„Eristuva vara all peame siinkohal silmas piirkonna keskmisest positiivselt eristuvat planeeringut, siseviimistlustaset, piirkonnasisest asukohta ning ka hoone ehitusmaterjali,” selgitab Pindi Kinnisvara maakler Tiia Sooaluste. „Kui hakata niiöelda piirkonna standardist heas mõttes kõrvale kalduvaid otsinguid tegema, siis on selgelt näha, kui vähe ning kui ülehinnatud eristuvad korterid on.”

Näiteks Kristiine linnaosas on hetkel pakkumisel laias laastus 130 kolmetoalist korterit, millest umbes 80 asuvad kivimajas. Nendest omakorda on renoveeritud vaid 20 elamispinda. Neist omakorda vaid kuuel korteril on paljude perede jaoks elementaarne rõdu ning kui siia lisada ka saunasoov, siis Kristiine linnaosas ongi selliseid kortereid ainult üks.

Isegi rõdu „elimineerimisel” on tulemuseks vaid neli korterit. „Hinnad algavad hämmastaval kombel isegi Kristiine keskmisest aprillikuu hinnatasemest (16 000 kr/m2), kuid lõpevad tänaseks juba müstilise 27 000 kroonise ruutmeetrihinna juures. Oluline on märkida, et antud elamispindade turuväärtuslik vahe ei ole kindlasti nii suur – pigem on madalama hinnaga varade omanikud orienteeritud kiirele müügile,” lisab Sooaluste.

Kui teha samasugune päring Lasnamäel, siis on kontrast veelgi suurem – kolmetoaliseid kortereid on 460, neist kivimajas on vaid 110 (!), neist omakorda on renoveerituid vaid 18, millest rõdu on vaid kuuel korteril ja saun omakorda vaid kahel. Mõlema hinnad on üle 21 000 krooni ruutmeetri kohta, mis on kaks korda rohkem Lasnamäe keskmisest hinnatasemest.

Tiia Sooaluste sõnul pole need näited pingutatud ega ainsad – sama loogika kehtib igas linnas ja linnaosas igasuguse suurusega korterite puhul. „Tõeliselt häid, teatud luksuselementidega varustatud kortereid turul aga lihtsalt ei ole ning niigi vähestest pakkumistest tuleb mõttetult kõrge hinna tõttu üle poolte kohe kõrvale jätta. Erandiks on vaid kesklinn, mis juba oma olemuselt eristub teistest linnaosadest ning kus iga maja ja korter on erinev – paraku on aga ka sealsed elamispinnad tihtipeale tugevalt ülehinnatud.”

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785