14. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Homme avatakse renoveeritud Kohtla-Järve puhastusseadmed

15.mail avatakse renoveeritud Kohtla-Järve regionaalsed puhastusseadmed. Umbes 430 miljoni krooni maksma läinud rekonstrueerimist rahastati 85% ulatuses Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondist.

„Selle projekti raames uuendati praktiliselt kõik Kohtla-Järvel paiknevad reoveepuhastusseadmed. Samuti rekonstrueeriti umbes 20 km omavalitsusi ja puhastusseadmeid ühendavaid transiittorustikke ning ehitati ca 6 km transiittorustikke ühendamaks Ahtme ja Kukruse linnaosad tsentraliseeritud piirkondliku reoveekäitlussüsteemiga, ehitati üks ja rekonstrueeriti neli peapumplat,” ütles OÜ Järve Biopuhastus juhatuse liige Vladislav Petuhhov.

Petuhhov lisas, et suurt tähtsust omab ka mudakäitluskompleksi väljaehitamine, mis võimaldab töödelda päevas kuni 120 kuupmeetrit komposti. Ehitustööde ulatust iseloomustavad asjaolud, et puhastusseadmete bioloogilise puhastusprotsessi südame – protsessimahuti, mille mahutavus on ca 60 000 m3 vett – ehitamiseks valati kohapeal ca 8 000 m3 betooni.

Tänu uuendatud reoveepuhastusseadmetele väheneb Kohtla-Järve piirkonnalt Soome lahte sattuva heitvee reostuskoormus ligi 50% võrra.

OÜ Järve Biopuhastus tootmisdirektori Andra Pärnamäe sõnul on Kohtla-Järve reoveepuhastussüsteemid ühed omapärasemad Eestis, sest ümbruskaudsed tööstused suunavad oma reoveed otse puhastusjaama. See nõuab, et puhastisse saabuvad reoveed oleksid hästi kontrollitud.

„Lõppenud rekonstrueerimise käigus viidi reovee puhastamise protsess vastavusse ja kooskõlla kõigi tänapäeva nõuete ning tehniliste võimalustega. Kohtla-Järvel on nüüd olemas lämmastiku- ja fosforiärastus, mis varem puudus,” selgitas Pärnamäe ja lisas, et ka energia kokkuhoius on edusamme tehtud – kui enne kasutati aeratsioonil 1000 kW mootorit, siis nüüd piisab 200 kW-sest.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785