8. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigihangete amet jäi Tartu linna poolele

Merko Ehituse soov sekkuda juba 2007. aastal läbi viidud Ahhaa teaduskeskuse ehituse riigihankesse on vähemalt esialgu läbi kukkunud, sest Tartu linn jätkab läbirääkimisi toona hanke võitnud Nordecon Ehitusega, kirjutab Tartu Postimees.

Mis veelgi tähtsam, riigihangete amet leidis äsja, et läbirääkimised linna ja Nordecon Ehituse vahel iseenesest ei anna Merko Ehitusele põhjust nõuda uut teaduskeskuse ehituse hanget. 

2007. aasta lõpus tegi Linnaehitus – praeguse nimega Nordecon Ehitus – parima, 211,3 miljoni kroonise pakkumise, nüüd aga nõustus uutel läbirääkimistel linnaga tegema töö ära 167,4 miljoniga. Põhjuseks mõistagi ehitushindade dramaatiline kukkumine.

Seepeale pöördus Merko Ehituse juhatuse esimees Tiit Roben Tartu linna ja riigihangete ameti poole, tema hinnangul on linn avanud teaduskeskuse ehituse konkursil Nordecon Ehitusega uue läbirääkimiste vooru, et muuta hankelepingut. Robeni tõlgenduse kohaselt peaks seega kuulutama välja ka uue ehitushanke. Merko Ehitus tegi linnavalitsusele pakkumise, et on valmis teaduskeskuse ehitama 160 miljoni krooniga ehk 7,4 miljonit krooni odavamalt kui Nordecon Ehituse viimane pakkumine.

Riigihangete ameti õigusnõuniku Peeter Milvere sõnul ei olnud varasemat hankelepingut vähemalt teisipäevase seisuga veel niikuinii muudetud, ehkki hinna üle oli juba läbi räägitud.

«Juhul kui hankelepingu muudatus allkirjastatakse, saab teaduskeskuse hoone valmis esialgselt lubatud tähtajaks ja hinna alandamine on poolte kokkuleppe küsimus ning see on tingitud ehitusturu langusest,» lausus Milvere. Tema hinnangul ei oleks ehitushinna vähendamine vastuolus riigihangete seadusega.

Robeni sõnul kaalub ettevõte, milliseid edasisi samme nüüd ette võtta. «Mulje hinna langusest võib meie hinnangul olla petlik ning ainus viis teada saada, mis on uutes tingimustes projekti õiglane hind, oleks korraldada uus konkurss,» teatas ta.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785