29. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hinnalangus ja soe ilm elavdab maade ja majade turgu

Kiire hinnalangus ja soojenenud ilmad on taas elavdanud huvi eramute ja elamumaade vastu, tehingute arv näitab sujuvat elavnemist, kirjutab Daniel-Aleksander Chasan Pindi Kinnisvarast.

Kui veebruaris tehti Tallinna ja Harjumaa elamumaadega 35 tehingut, siis märtsis juba 69. Hoonestatud elamumaade ehk eramute tehingute arv Harjumaal oli veebruaris 44, märtsis aga juba 58. Esialgsetel andmetel tõotab ka aprill tulla märtsiga aktiivsuselt sarnane kuu.

Kui eelmisel aastal kadus sesoonsus pea täielikult, sest tehingute arv oli pidevas langusfaasis, siis praeguseks on täheldada, et kevad on uute hindadega toonud turule huvilised, kes on viimased kaks aastat nö ooterezhiimil olnud.

Tavapäraselt ei mõjutagi elamumaade turgu kindel kuu, vaid kevadised ilmastikuolud. Aastatel, kus lumi on sulanud lõplikult maikuus, on ka maadeturg elavnenud mais. Tänavu olid esimesed soojemad ilmad aga juba märtsis ning see andis kohe ka statistikas tunda. Viimaste nädalate üha soojenevad ilmad on aga huvi aina suurendanud- peale esimesi grillpidusid ning metsajookse tekib inimestel taas mõte omada oma maja ning üha rohkem võetakse maakleritega ühendust, et pakutavate objektidega tutvuda. Kas aga antud huvi ka tehingutega lõppeb, näitavad järgnevad paar kuud.

Loomulikult on suur osa tehingute arvu kasvul ka väga kiirelt langenud hindadel. Näiteks kui Tallinnast 10 kilomeetri kaugusel Lagedi külje all maksid elamukrundid veel kaks aastat tagasi üle miljoni krooni, siis tänaseks on hinnatase kukkunud alla poole miljoni krooni. Ka muudes piirkondades on elamumaade hinnalangus olnud sarnases suurusjärgus (60-70%) ning see on oma maja ehitamise muutnud taas paljudele oluliselt taskukohasemaks.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785