27. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Müügi eelduseks on korralik pakkumine

Elamispindade pakkumishindu kajastav KV.EE Indeks on jõudnud 74,1 punkti tasemele. See on 24% aastatagusest ning 32% indeksi tipphetkest madalam, kirjutab Tõnu Toompark.

Absoluuthindades iganädalaselt uusi põhju tegev indeks, et keskmise elamispinna pakkumishind on portaalis KV.EE jõudnud 15 214 kroonini. Tipphetkel kaks aastat tagasi oli keskmiseks pakkumishinnaks 22 303 krooni. Portaalis oloevate elamispindade pakkumiste indeks on 110,4 puntki tasemel ehk portaalis on 20 505 pakkumist.

Pakkumiste arv on väikeste kõikumistega enam-vähem samal tasemel püsinud juba aasta ega ole oluliselt muutunud. Tänasel turul puudub ka tegur, mis peaks sundima pakkumiste arvu oluliselt ja kiirelt suurenema või vähenema. Kinnisvaratehingute arv on kahanemas. Aasta alguses võib küll kuude lõikes märgata väikest tehingute aktiivsuse tõusu.

See tehingute arvu suurenemine on tingitud eelkõige sesoonsetest teguritest, mida võib täheldada iga aasta alguses. Vaevalt saab väita, et turutrendid on pöörduinud langusest tõusule. Jaanuaris 2009. a. tehti Eestis 595 korteriomanditehingut, veebruaris 719 ja märtsis 753 tehingut. Vaatamata tehingute arvu tõusule tuleb mainida, et võrreldes aastatagusega on kõigi nimetatud kuude lõikes korteriomanditehingunte arv languses enam kui 50% võrra. Ülimadalal tasemel püsiv ja sealt edasi langev tehingute arv ning kõrge pakkumiste arv sunnib kinnisvaramüüjaid eriliselt pingutama, et paljudest pakkumistest välja paista ning võita nappide ostjate tähelepanu.

Tänases turuolukorras on esimeseks silma paistmise võimaluseks atraktiivne hind. Samas ei tohiks ära unustada muid "väikseid" tegureid. Pakkumine peab olema varustatud korralike piltidega, pakkumine peab sisaldama piisaval tasemel infot. Pakkumishind on esmane, millele tänane ostja tähelepanu pöörab - see peab kindlasti olema välja toodud ning seda ei tohi varajata sõnapaariga "hind kokkuleppel".

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785