17. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

If Kindlustus on langetanud kindlustusväärtuseid kuni kolmandiku

If on langetanud kindlustusväärtuseid kuni 30% neil klientidel, kes ehitusbuumi kõrgaegadel kindlustasid oma kodu sel ajal kehtinud eriti kallite ehitushindade kohaselt.

Buumi ajal küsisid ehitusfirmad eramu ehitushinnaks keskmiselt 20 000 kr/m2 ja kohati ulatusid hinnad 25 000 kr/m2, märkis If Eesti Kindlustuse varakindlustuse vanemtootejuht Merko Kimsto

Tema sõnul ei muudeta kindlustusväärtuseid lepingutel, kus Ifi hinnangul on hoone kindlustatud reaalse täna kehtivate ehitushindade kohaselt. Kui aga kodu on kindlustatud väiksema summa peale, kui reaalselt selle taastamiseks kulub, siis tuleb mõelda kindlustusväärtuse tõstmisele.

Ifi esimese kvartali eluasemekindlustuse kahjude analüüs näitas, et keskmine kodu taastamise kahjusumma kasvas 5% võrreldes 2008. aasta keskmisega.

Keskmise kahju kasv pole juhuslik, sest hüvitame igas kvartalis ca 300 koduga juhtunud kahju ning nii suur kahjude arv annab adekvaatse pildi. Keskmise kahju kasv viitab sellele, et kahjusummade langus pole sugugi iseenesest mõistetav asi, märkis ta.

Kindlustusseltsid kasutatavad üldjuhul kahjude taastamiseks valitud ehitusettevõtteid, kes on kantud riiklikusse Majandustegevuse registrisse ja kelle tööde kvaliteedile pole meie klientidel etteheiteid. Nende koostööpartnerite ehitushinnad pole viimaste aastate lõikes märkimisväärselt muutnud, kuna ka ehitusbuumi ajal kasutasid need ettevõtted mõistlikke ehitushindasid.

If on esimene kindlustusselts Eestis, kes on oma eluasemekindlustuse tingimustest välja võtnud ühepoolse alakindlustuse sätete rakendamise, mistõttu lasub meil kohustus määrata kodude taastamisväärtus võimalikult õigesti. Liiga madala taastamisväärtuse kasutamine võib panna kliendi kahjujärgselt ebameeldivasse olukorda, kus kindlustussumma on kodu taastamiseks ebapiisav. Sellist olukorda tahame aga igal juhul vältida. Samuti nõuavad laenu tagatiste täieliku taastamisväärtuse peale kindlustamist pangad. Sõltumata majanduse langusest või kasvust on oluline kindlustada oma eluase täieliku taastamisväärtuse peale.

Kimsto sõnutsi Ifi kahjukäsitluse praktika ei näita veel ülekindlustuse märke. Ülekindlustusega on tegemist siis, kui kindlustussumma ületab oluliselt kindlustusväärtust ehk taastamisväärtust.

Ifi klientide koduse vara (mööbel, riided, koduelektroonika jms) keskmine kahju kasvas esimeses kvartalis aga lausa 47% võrreldes 2008. aasta keskmisega.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785