16. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas osta valmis maja või lasta ehitada?

Uus Maa Kinnisvarabüroo elamispindade maakler Fred Linnukütt kirjutab, et  paljud inimesed on oma kodu soetamisel teelahkmel, kas osta juba valmis maja või otsida krunt ja lasta endale ehitada?

Mõlemad mõtted tunduvad esmapilgul hirmutavad, sest äkki on maja just müügiks tehtud ja halva kvaliteediga või kui lasta ehitada, siis teeb ehitaja praaki ja kaob kohe, kui rahad on tema arvele laekunud. See kõik ei ole täna enam nii lihtne, sest finantseerimise skeemid on vettpidavamad ja korralikud ehitusettevõtted hoiavad oma taset ja kvaliteeti üleval.

Paljudel on tutvusi ehitusvaldkonnas, aga tihti ei kanna need vilja või ei taheta tuttavatele oma tegelikest võimalustest rääkida. Sel juhul on kõige targem pöörduda mõne usaldusväärse kinnisvarabüroo maakleri poole, kellele rääkida oma plaanidest. Kinnisvarabüroodel on head koostööpartnerid alates pankadest ja ehitusettevõtetest, lõpetades sisekujundajate, maastikuarhitektide ja kolimisteenuseid osutavate firmadega. Tihti kardetakse ka maaklerilt kõike küsida, sest ei taheta näida rumalatena või kardetakse kõrgeid hindasid. Tihtilugu on asi hindade osas aga vastupidine, sest just läbi kinnisvarabüroo tulnud kliendid saavad erinevate teenuste osas soodustusi. Siin peaks kindlasti julgustuseks kordama seda, et ei ole rumalaid küsimusi, vaid on rumalad vastused.  Kliendil on oluliselt lihtsam kõik vajalikud kontaktid saada ühest kohast, kui võtta ise ehituspakkumisi suvalistest kontrollimata firmadest. Maakler ongi see inimene, kes peaks teie jaoks kõik otsad kokku viima ning hankima vajalikud kontaktid.

Kui endale kodu ehitada, siis tuleb seda juba algusest lõpuni teha oma soovide ja vajaduste järgi ning ei tohiks tekkida küsimustki: „Kas ma saan ikka sellega hakkama?”.  Eriti täna on ise ehitamiseks hea võimalus, sest maa hind on odav, samuti on langenud ehituse hind, euribor on läbi aegade madalaim ja riik on täis häid tööd ootavaid spetsialiste.

Praegu on veel turul majakarpe, mida müüakse alla omahinna, aga nende puhul tekivad ka koheselt riskid kvaliteedi ja dokumentatsiooni osas ning need asjaolud nõuavad põhjalikku kontrolli. Turg näitab seda, et väga odavaid maju müüki juurde enam eriti ei tule. Nullist ehitamine võtab natukene kauem aega, aga tulemus on just selline, nagu ise tahate. Lisaks langevad ära küsimused: kas garantii on ja kes selle eest vastutab? Kuidas torud ja juhtmed seinas ning põrandas paigutatud on? Kuidas maja on soojustatud? Kas vundament on ikka korralik ja soojustatud? Kui suur on vundamendis tugevdatud ala kamina ja korstna ehituseks? Kust ma saan maja elektriprojekti? Kas see torumees on veel olemas, kes maja veesüsteemi tegi? jne.

Hinnavõitu olemasoleva ja ehitatava maja vahel on raske välja tuua, sest see sõltub paljuski piirkonnast ja kliendi soovidest. Praegu on Tallinna lähiümbruses odavam ehitada, kui uut maja osta, sest kruntide hinnad on oluliselt alla 1 miljoni krooni ja tüüpmajad sinna peale saab juba 1,5 miljoni krooni eest (võtmed kätte). Kokku läheb maa ja tüüpmaja maksma u 2-2,5 miljonit krooni. Selles hinnas on teil olemas juba kogu vajalik dokumentatsioon ja mõnel juhul isegi kasutusluba (sõltub sellest, kui valmis lasete maja ehitada).

Tihti arvatakse, et majakarpi ostes on lihtsam ja odavam endale korralik maja teha, aga praktika näitab seda, et pärast võib tulla jooksmist ja dokumentide korda ajamist rohkem, kui algul osati arvata. Seda aja- ja närvikulu uue maja puhul ei ole, sest töö teeb ära arhitekt või ehitusettevõte.Alates 2009. aasta suvest peavad olema uute majade projektid kooskõlastatud ka energiamärgist andva ettevõttega. Maja valmimisel on juba energiamärgis olemas. Need arvutused on kasulikud igale majaomanikule, sest aitavad kõvasti energiat säästa ja õige küttesüsteemi kasuks otsustada. Mis saab veel parem olla, kui vastava ala spetsialist annab juba projekteerimise käigus teie majale soovitused säästmiseks. Vanadel majadel on oluliselt raskem ja kulukam energiasäästu muudatusi teostada. 

Kui valmis maja ja asukoht sobib, siis loomulikult tuleks tehing ära teha. Kui te aga ei leia sobivat, tuleks mõelda täiesti uue maja ehitamisele. Mitme aasta pikkune ootamine ja erinevate majade vaatamine ei vii oodatud eesmärkideni. Tuleks härjal sarvist haarata ja oma kodu ehitamisega pihta hakata, sest ka head krundid leiavad kiiresti omaniku.

Oma kodu soetamisel peab enda vastu aus olema ja tegema selgeks kolm asja:1.  Kas ostate kodu või hinda?2.  Kas te ikka tõesti tahate seda täna teha või ootate veel paar aastat?3.Kodu osta pole kunagi liiga hilja või liiga vara, seda peab ainult ise tahtma!

 

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785