9. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus Maa: kohe algul tuleb õige hind määrata

Uus Maa Kinnisvarabüroo elamispindade juht Elari Tamm kirjutab, et  õige hinna määramine kohe müügi alguses on ainuõige otsus.

Muul juhul hakkab müügihinna langetamine väiksel määral turuhinnale jalgu jääma. Kuid selge on see, et turuhinna alusel tehtud tehinguid jääb hetkel aina vähemaks, mis tähendab, et müügisurve on paljudel kodu müüjatel ning tehakse reaalseid tehingud suurte allahindlustega.

Juhtusin möödunud nädalal rääkima kliendiga, kes kurtis oma rasket saatust. Nimelt oli ta otsustanud oma kinnisvara ise müüma hakata ning müügi alustuseks võttis hinna määramise aluseks kinnisvaraportaali. Müünud oma vara pool aastat tundus talle asi ilmelik, kuna ainukesed huvitundjad olid maaklerid. Ausalt tunnistades meenub, et nii mõnigi neist ütles, et teie hind tundub kõrge, kuid otseselt nõu keegi andma ei rutanud. Üks rääkis lepingust, teine lubas tasuta kuulutust üles riputada, neljas soovis lepingut. Tekkis küsimus, miks peaksin müüki andma lepinguga, kui isegi kokkusaamist ei soovitud.

Langeval turul oodata kõrgemat hinda on riskantne tegevus. Ühelt poolt hinnad langevad kiiremini, ning mida kauem oodata, seda suurem on ka rahaline kaotus. Teisalt tahab elu elamist. Eluaseme ostmine ükskõik millises majandusolukorras ei oma vahet. Kodu ostmine ei ole äritehing, see on midagi palju emotsionaalsemat ja pikaajalisemat. Seega soovides täna vahetada oma 2- toaline korter 3-toalise korteri vastu on mõistlik, sest ka 3-toalise korteri hind on langenud.

Kui otsustada müüa, siis tuleks seda teha konkreetselt, väga pikaajalisi lepinguid maaklerfirmadega sõlmida ei ole mõtet. Minu arvamuse kohaselt on mõistlik aeg maksimaalselt kolm kuud. Kui müük jääb venima palju üle aja, siis järelikult on hind paigast ära ning järjekordne hinnalangetus peab olema taaskord märgatav.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785