8. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kes võidab kinnisvarahindade langusest?

Võrreldes tipphindadega 2007 kevadel on korterite tehinguhinnad langenud poole võrra. Kõik märgid näitavad, et hinnalangus jätkub. Kas selles peitub ka midagi positiivset, küsib kinnisvaraspetsialist Tõnu Toompark.

Uued ostjad rõõmustavad

Kindlasti on kinnisvarahindade languse üle hea meel neil inimestel, kel omal kinnisvara ei ole, kuid kes plaanivad uue kodu soetada. Iga langenud protsent muudab tulevase kodu ligi Eesti keskmise kuupalga võrra odavamaks. Kui selle üle rõõmustada ei saa, siis mille üle üldse saab?

Kinnisvaramaakleritel tekib tööd juurde

Lihtne majandusloogika ütleb, et madalama hinnaga tehakse enam tehinguid. Kinnisvaravahendajate huvides on, et turul tehtaks võimalikult palju kinnisvaratehinguid. Siis on maakleritel tööd ja leiba.

Kuigi tänase kinnisvaralanguse üheks põhjuseks on just madal tehingute arv, siis järjest langevad hinnad annavad tulevasele tehingutearvu kasvule järjest parema potentsiaali. Iseasi on see, millal see potentsiaal realiseerub – täna siiski on ka tehingute arv püsivas languses.

Võlanõudjad ja kohtutäiturid rõõmustavad

Kinnisvarahindade langus või tekitada olukorra, kus laenuandja nõuab koduomanikult täiendavat tagatist või laenu ennetähtaegset kustutamist. Sellise õiguse annab laenuandjale laenuleping, mis määrab, et tagatise väärtuse langemisel peab laenuvõtja laenu vähemalt osaliselt tagasi maksma.

Kui lisatagatist leida ei ole ja laenu ennetähtaegne tagastamine on raha puudusel samuti keeruline, siis võib probleemi lahendamine jõuda laenude sissenõudjate või kohtutäituriteni jõuda. Nemad kindlasti rõõmustavad laieneva tööpõllu pärast.

Teine küsimus on muidugi see, kui laenuvõtjal tekivad raskused laenu tasumisel. Kui probleeme eiratakse, siis siit ei ole keeruline tee vara sundmüügini.

Investorid on juba aktiveerunud

Suured hinnalangused kutsuvad turule alati kohale "raisakotkad", kes otsivad soodsaid ostuvõimalusi. Ühest küljest üritavad investorid tabada turu põhja, et osta soodsaima hinnaga kinnisvara, mida hiljem kasumlikult edasi müüa. Teisalt luuravad investorid ka raskustesse sattunud kinnisvaraomanike järgi, kel on vajadus kiiresti oma kinnisvara realiseerida. Kiire müük kinnisvaraturul tähendab alati ostja jaoks soodsat hinda.

Kokkuvõtteks

Kõiksugu elukohavahetamisega seonduvate teenuste pakkujaid huvitab mitte see, kas kinnisvarahinnad on kõrged või madalad, vaid eelkõige see, et kinnisvaratehinguid üldse tehtaks. Sellisteks teenusepakkujateks on näiteks kinnisvara finantseerimine, hindamine, kolimisteenused.

Enamus, kes kinnisvara hinnalangusest kasu suudavad lõigata on ettevõtted, kes teenivad teiste inimeste murede pealt – võlgade sissenõudjad, kohtutäiturid, raskustesse sattunud inimeste ja ettevõtete kinnisvara ostjad.

Nii peame tunnistama, et kinnisvara hindade langus on pigem negatiivne suundumus. See väide ei tähenda, et kinnisvarahinnad peaksid iga-aastaselt kümnete protsentide võrra kasvama nagu mõned aastad tagasi. Parim lahendus oleks madal ja stabiilne hindade tõus.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785