2. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus Maa: miks mitte kodu osta!

Uus Maa Kinnisvarabüroo Lääne Tallinna piirkonnajuht Andrus Soonsein ütles intervjuus ehitusuudised.net-le, et kui kinnisvara tundub mõistliku hinnaga, siis miks mitte see praegu ära osta.

Märts on tavaliselt kinnisvaraturule toonud positiivsust, see aasta paistab, et hinnalangus jätkub samas tempos. Millal langus võiks peatuda?

Eks ikka on nii, et kui meil Põhjamaal päike kõrgemalt käib, siis läheb tuju ja elu rõõmsamaks. Languse peatuseks oleks mitu põhjust. Esiteks, juhul kui olemasolevatest objektidest on valik nii väikseks jäänud, et nõudlus on suurem kui pakkumine. Teine põhjus võiks olla see, kui pangad avaksid oma finantskraane. Kolmandaks, kui inimestel on tagasi selgus ja julgus tuleviku ees. Oluline ka ruutmeetrihinna ja keskmise palga suhe. Pean neid põhilisteks hinnalanguse probleemideks. Kindlasti hakkab meie majandus ja kinnisvara hinnad tõusma siis, kui maailma majanduse olukord paraneb.

 Maaklerid on kuust-kuusse rääkinud, et oma kodu ostmiseks on alati õige aeg. Kas võib tunnistada, et see soovitus praegu ei kehti?

Ei saaks seda öelda, et see soovitus ei kehti, aga muidugi tuleb vaadata mida otsitakse ja kui see leitu on teie tarvis mõistliku hinnaga, siis miks mitte osta. Kindlasti peab jälgima täna hindasid, sest turul on müügis kinnisvara, mille hind on juba väga soodne ja samas on müügis ka kinnisvara, mille hinnad on sarnased kinnisvarabuumi aegsete hindadega.

 Millisest hinnatasemest alates võiks uusi korteriprojekte praegu turule tuua?

Seda on üheselt raske vastata, see oleneb ikka piirkonnast ja majast ning korteri suurusest. Orienteeruvalt võiks öelda, et täna kesklinnas võiks see number olla ca 20 000-22 000 eek/m2 ja äärelinnas ca 10 000-14 000 eek/m2. See oleks hind, millega täna müüks. Küsitakse küll vahel kõrgemat hinda, kuid need projektid kipuvad seisma jääma.

 Kas hindade odavnemine on toonud ka tõsiseid välisinvestoritest huviilisi? (Ei pea silmas nö. turiste)

Kindlasti on turul selliseid huvilisi, kes jälgivad turu olukorda pidevalt ja kui tekivad soodsad pakkumised, siis jah, investeeritakse.  Kuid need on nii eestlased kui välismaalased. Kindlasti ei vaata nad iga objekti, kuid likviidsus on oluline märksõna. Sageli peab arvestama sellega, et nad teevad veel omapoolsed pakkumised.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785