2. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pangad: me ei taha teie kortereid ja maju

Kuigi kodulaenuga inimesi on pikalt hirmutatud kurjade pangahärradega, kes raskustesse sattunud laenukliendi vara ihaldavad, kinnitavad pangad, et neil puudub igasugune huvi kortereid ja maju omada, vahendab ekspresskinnisvara.ee.

Kõik Eesti suuremad pangad kinnitavad, et laenule seatud tagatisvara realiseerimine on kõige viimane samm ja isegi sel juhul ei saa korteri või maja omanikuks pank, kirjutab Tarbija24.

Üldjuhul otsitakse koostöös laenukliendiga mis tahes muid alternatiivseid lahendusi. Viimases hädas suunatakse vara aga kohtutäituri kaudu sundmüüki või realiseeritakse kinnisvarabüroo kaudu.

Suure tõenäosusega ei pea paika mõnda aega kuulujutuna levinud väide, et aasta-paari pärast on Eesti suurimateks kinnisvaraettevõtjateks pangad, kes makseraskustesse sattunud klientide eluasemeid enda nimele kirjutavad.

Tagatisvara realiseerimine võetakse ette siis, kui midagi muud ei aita, kinnitavad kõik pangad. Enne seda pakutakse kliendile kõikvõimalikke muid lahenduskäike, millest üks on elamispinna vahetamine odavama ja väiksema vastu või maksepuhkus.

Samuti on võimalik võlga ajatada ning sõlmida sobivam maksegraafik. Võimaluseks on ka kohustuste koondamine üheks suuremaks, aga madalama intressiga laenuks või laenulepingu pikendamine, mis teeb maksed väiksemaks.

Lahendusena välistavad pangad aga kiir- ja lühiajalised laenud, sest need vaid süvendavad probleeme. Selliste leevendusena tunduvate laenude puhul tuleb järgmises kuus tasuda tavapärasele laenumaksele lisaks ka kõrge intressiga kiirlaen.

Tagatisvara realiseerimine on panga jaoks kõige viimane samm ning see võetakse ette ainult siis, kui ükski teine variant ei aita, kinnitavad kõigi suuremate pankade esindajad ühest suust.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785