Autor: Eneken Laasme • 1. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sel aastal kaotavad töö ilmselt 36 000 ehitajat

Kuna ehitusmahud langevad ehitussektoris sel aastal olulisel määral, halveneb tööturu olukord ehitussektoris järsult. Seega suureneb jätkuvalt nende töötajate hulk, kes peavad hakkama tööd otsima teistest majandussektoritest.

Kui eelmisel aastal lahkus ehitussektorist 6000-8000 töötajat, siis sel aastal võib Eesti Ehitusettevõtjate Liidu tegevdirektor Indrek Petersoni sõnul ehitussektoris täiendavalt töö kaotada kuni 40 000 töötajat, sellest teedeehituses kuni 4000 töötajat. Lisaks kaotab arvestatav hulk inimesi töö ka ehitusmaterjalide tööstuses, kust on juba ligi pooled töötajad kas koondatud või sundpuhkustele saadetud.

“Julgen arvata, et 2008. aastaga võrreldes väheneb kogu ehitussektoris hõivatute arv selle ja järgmise aasta jooksul üle poole,” leidis AS Eesti Ehitus peadirektor Jaano Vink.

Ka teedeehitusfirmade seisukohalt tuleb raske aasta, kuna mahud vähenevad eelnevate aastatega võrreldes tõenäoliselt 30-40%, musta stsenaariumi kohaselt veelgi rohkem. “See toob paratamatult kaasa mitmeid ebameeldivusi, muuhulgas pankrotte, probleeme arvete tasumisega, koondamisi ja palkade vähendamisi,” selgitas AS Talter juhataja Sven Pertens.

Kogu olemaolevale teedeehitusfirmade töötajaskonnale kindlasti sel aastal tööd ei jätku.

“Seetõttu oleme teinud juba koondamisi, sama on teinud ka enamus meie konkurentidest,” sõnas Pertens. Kui palju seoses teedeehitusturu kokkutõmbumisega inimesi lõpuks tööta jääb, on raske ennustada. Teedeehitusfirmadest koondatud töötajate arv ulatub juba praeguseks sadadesse. Kui olukord ei parane ja kaasata koondatavate arvestusse alltöövõtjaid, veofirmasid ja materjalitootjaid, siis on aasta lõpuks tema hinnangul koondatud inimesi ilmselt tuhandeid. "Kergekäeliselt ja kerge südamega teedeehituses kindlasti kedagi ei koondata, sest on ju neidsamu töötajaid varasemalt nö tikutulega taga otsitud, hoolega valitud ja oma ala spetsialistideks välja koolitatud,” ohkas ta.

Lähemalt võib lugeda homsest Äripäeva Ehituse erilehest.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785