31. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Re&Solution: kvaliteet-kinnisvara on muutumas välisinvestoritele atraktiivseks

Balti ärikinnisvara küllastunud turul võivad mõned sektorid juba tekitada huvi välisinvestorites, näiteks on üsna heas seisukorras laohoonete turg, leidis oma analüüsis piirkonna juhtiv kinnisvara investeeringute, hindamise, vahendamise ja haldamise ettevõte Re&Solution.

Re&Solution Estonia tegevjuht Vitali Kõllomets kommenteeris Eesti ärikinnisvara turgu:

-Kaubanduspinda on Eestis 1000 elaniku kohta 364 ruutmeetrit, millega oleme Euroopas neljandal kohal peale Hollandit, Iirimaad ja Rootsit; see on selge märk ülepakkumisest turul. Kuna nüüd peavad jaekaubanduses toimuvate muutuste tõttu paljud kaubandusettevõtted end restruktureerima, toimub ka turul tervenemine. Mõned rahvusvahelised brändid, näiteks Prisma, Marks & Spencer, Peek & Cloppenburg, on juba teatanud Balti turule sisenemisest. Jaekaubandusketid saavad siseneda turule kiiremini, madalamate rendihindadega ning kõige parematele pindadele.

-Bürooruumide turul langesid 2008. aastal rendihinnad 15-20 protsenti ning tänavu esimeses kvartalis omakorda 20 protsenti. See võimaldab rentnikest ettevõtetel väga hästi kulusid kärpida. 2010. aasta alguseks ulatub Tallinna büroopinna kogumaht 550 000 ruutmeetrini. Langus turul sattus kokku ärikeskuste rendilepingute lõppemisega ning rentnikud ei ole valmis lepingute pikendamiseks käibe languse ning kulude optimeerimise tõttu.

-Rendilepingud muutuvad kõikides segmentides lühemaks, odavamaks ja paindlikumaks – see suurendab küll omanike riske, kuid aitab pindu rentivatel ettevõtetel ellu jääda.

-Laohooned on Balti kinnisvaraturu kõige paremas seisukorras valdkond ning sel turul ei ole ülepakkumist. 2009. aastaks on oodata vaid piiratud arvul uusarendusi, isegi rentniku vajaduste kohaselt ehitatud objektide lisandumine on üsna vähetõenäoline.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785