31. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kommentaar: remontimine tõmbab ehitusturu käima

Kui seni valitses ehitusturgu ehitaja ja ehitamine, siis nüüd näikse võim olevat läinud kliendi kätte ja võimule on tulnud remontimine.

Pahatihti ka buumiaegsete vigade parandamine. Kuid vahel ei saa koduomanik nõuda veel garantii alla käiva praagi lappimist kelletki, kuna garantiiandja on kas pankrotis või juriidiliste nõksude abil üldse hääbunud.

Liiatigi - tuleb sedagi tunnistada - on nüüdses majandusolukorras koduomanik ise palgakärpest vaevatud või suisa koondatud...Ka maailma börsi, kinnisvara, tööstuse, rääkimata ehitusest, -uudised ei luba olukorra niipea paranemist.

Tõenäoliselt jääb seekord igakevadine ehitusturu käivitumine seekord ära, kuna siit kui mootorist on kinnisvarasurve maas ja ehitusmääre välja tilkunud ning börs ei kipu üldse peale voolama. Seega tuleb teha remonti.

Siin võiks vastu vaielda, et millistest vahenditest, pealegi ju paljudel kukil kollitav laenukoormus ja ehk tasuks olla vagusi ja loota paremat... Või - kui juba trumm läinud, siis mingu pulgad ka...

Siiski Äripäev vaidleb siin vastu. Et remont ikka paremini edeneks, on läbi aegade ikka kindlaimaks osutunud isetegemine. Milleks nuumata ehitajaid, raha kulub endale ja oma perele nüüdsel ajal niigi. Paljudel, eriti üldehituslikel, suurt ettevalmistust mittenõudvatel töödel, tasub end viia asjaga kurssi, saada selgeks toimimise mehhanism ja haarata remondil ise sarvist.

Buumi ajal oli juba täitumas Vladimir Ilja pojake Lenini unistus proletaarlaste diktatuurist stiilis "ka köögitüdruk võib riiki juhtida". Tulemuseks oli 1/3 ehtsaid ehitajaid ja 2/3 niiöelda ehitajaid, mis kokku muutis ehitajad-teenindajad käskijateks ja kliendid-tellijad palujateks. Kuid nagu jõgede ümberpööramine, ei lõppe ka igasuguse mehhanismi tagurpidi käima lükkamine hästi.

Remonti ise tehes saab igaüks ise kogemusi, kordumatu isetegemise rõõmu ja uhkustunde. Pealegi on see odavam, kui kedagi palgates. Lisaks kõigele, aitad sina, remontija oma tegevusega korrastada ehitusturgu ja selle lõpuks käima saada - aga siis juba tasakaalustatumalt ja töökindlamalt, kui seni.

Muide, homme algab Tallinnas Pirital ehitusmess - minge käige seal ära, õppige ehitust lähemalt tundma, pange tootjad-ehitajad endale paremaid pakkumisi tegema. Nii pääseb lõpuks ka majandus edasi liikuma.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785