30. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tagasivaade: 2007. aasta suvel välistasid juhtivad maaklerid kinnisvarakrahhi

Üle-eelmisel suvel juhtivate kinnisvaramaaklerite seas läbi viidud küsitluses ennustasid maaklerid, et Eesti kinnisvaraturg küll korrastub ning osades segmentides toimub ka hinnakorrektsioon, kuid mingit kinnisvarakrahhi lähiaastail ei saabu.

1Partner Kinnisvara uuris 2007. aasta juunikuus  paarikümnes Tallinna juhtivates kinnisvarabüroodes – lisaks 1Partner Kinnisvarale ka Uus Maa, Pindi Kinnisvara, ERI Kinnisvara – töötava kogenud maakleri arvamust kinnisvaraturu lähiaastate trendidest.

1Partner Kinnisvara toonase turundusjuhi Ragnar Everesti sõnul oli küll ülevinud arvamus, et puuduliku infrastruktuuriga põllupealseid arendusi ja teatud osa vanematest korteritest on tabanud või tabamas hinnalangus, kuid piiratud pakkumisega sektorites, näiteks kesk- ja vanalinnas, võivad hinnad aasta lõpuks ka tõusta. “Üldiselt on maaklerid mõõdukalt optimistlikud ning mingit kinnisvarakrahhi lähiaastatel võimalikuks ei peeta,” lisas Everest 2007. aasta juulis.

Tegelikkuses on näiteks Tallinna korterid kaotanud selle ajaga 40 protsenti oma väärtusest ning hinnalangus pole peatunud.

Järgmiseks nö kinnisvarahitiks ennustasid enamus vastanuid 2007. aastal suvilaid. 1Partner Kinnisvara turundusjuhi Ragnar Everesti arvates on uuringutulemus loogiline jätk hetkeseisule, mil uus korter on viimastel aastatel soetatud, kuid korraliku maja ehitamine või ostmine käib üle jõu. “Nii saabki järgmiseks sammuks leida endale suvekodu, kus mõnusalt jalad seinale visata ning looduse keskel linnakärast puhata”, selgitas Everest 2007. aasta suvel.

Suvilate hinnad on langenud selle ajaga 50 protsenti ning tehinguid tehakse ülivähe.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785