26. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uusi kodusid müüdi USAs 40% vähem

USAs põrkas uute kodude müük veebruaris aasta esimese kuuga võrreldes ootamatult üles, jäädes aga siiski eelmise aasta tasemele suurelt alla, kirjutab tänane Äripäev.

Veebruari uute eluasemepindade müük kosus USA valitsuse teatel 4,7% ehk 337 000 ühikuni. See tähendab aga siiski vaid tagantpoolt teist kohta, sest jaanuaris tehti viletsaim tulemus (322 000) alates 1963. aastast, kui müüginumbreid arvestama hakati.

Thomson Reutersi poolt küsitletud ökonomistid eeldasid ka veebruaris müügiarvu kukkumist ning prognoosid Ühendriikides 300 000 eluaseme müüki.

Võrreldes eelmise aasta veebruariga müüdi aga koguni 40% vähem uusi kodusid, vahendas AP. Uute eluasemepindade kõrval liikusid ülespoole ka nn kasutatud kodude müüginumbrid.

Samas hoogustus USAs eluasemelaenu taotlemine. Laenutaotluste arv hüppas eelmisel nädalal koguni kolmandiku jagu kõrgemale, kui oli nädal varem näidatud tase. Põhjust võiks otsida kahanevatest intressimääradest.

Nii esmaste laenude kui refinantseerimiseks võetud laenude taotlusi hõlmav indeks kerkis 32,2% jagu 1159,4 punktile, sealjuures moodustasid refinantseerimislaenud 78,5% kõigist taotlustest.

Eluasemelaenude intressid sõitsid alla, kui USA keskpank teatas eelmisel nädalal, et ostab lisaks valitsuse võlakirjadele ka plaanitust kaks korda rohkem hüpoteeklaenudega seotud instrumente.

Uute kodude müüginumbrid sisendasid optimismi ka börsiinvestoritesse. USA aktsiaturud olid eile pärast eelmise päeva hingetõmmet taas plussis. Investorite meeleolu tõstis ka tööstustoodangu nõudluse kasv veebruaris.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785