Peedomaa: ärikokkulepped ei kehti enam

Põlvamaal järgatud liimpuidust ehituskonstruktsioone tootva OÜ Peetri Puit juht ja enamusosanik Peeter Peedomaa tunnistas, et kuigi praegu tööd on, elatakse päev korraga, sest sõlmitud kokkulepped ei kehti.

Kui veel paar aastat tagasi läks kaks kolmandikku Peetri Puidu toodangust ekspordiks, siis nüüd on vastupidi – 75% müüakse Eestis, ekspordi osakaal on 25%, kirjutab Äripäeva kuukiri Tööstus.

„On jäänud mõned riigihanked, kuid erainvestorid on projektide algatamises äraootaval seisukohal,“ selgitas Peedomaa. „Rahavoogude planeerimist ja toormetarneid raskendab oluliselt tõsiasi, et praegu ei näi tänased kokkulepped homme enam midagi maksvat. Üha sagedasemad on juhused, kui täna viseerime hinnakokkuleppe, homme aga saame telefonikõne, et jääb ära.“

Peedomaa hinnangul on tooraine hinna alanemine kogu protsessi loogiline jätk ja kuna see toimub enam-vähem proportsionaalselt survega toodangu hinna langetamisele, siis tänu sellele paljud tootjad üldse veel elus püsivadki.

„Kauplemist hinna üle on rohkem kui kunagi varem, eriti Eesti turul on dumping puidutoodete hinna alla igasugust piiri löönud,“ nentis ta. „Et kriis üle elada, peab puidutöötleja olema hästi paindlik ning suutma teha nii ühte, teist kui kolmandat. Küsimise aeg on ümber saanud, nüüd tuleb ise varmalt pakkuda. Meie plussid – eelkõige hind ja kvaliteet, peavad üles kaaluma miinused, näiteks üha kallimaks muutuva ja tarneaegu pikendava transpordi, sest sajad meie masinad seisavad Euroopas tagasikoormaid oodates. See aga muudab eksportimise kulukamaks.“

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Ajakiri Ehitaja

detsember 2018

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed