Kõrge radoonitase kergitab Jõhvi lasteaia ehitushinda

Jõhvi vallavalitsuse tellitud uuring näitas, et linnapargi ja mikrorajooni vahel asuval tulevase lasteaia krundil ületab radoonikiirgus normaalset radoonitaset viiekordselt.

Kõrgendatud radoonitase ei takista vallajuhtide sõnul siiski lasteaia ehitamist ega muuda oluliselt plaane. "Jah, eks ta ehitamise kallimaks teeb, kuid mitte väga oluliselt," sõnas Jõhvi abivallavanem Priit Kesler Põhjarannikule.

Kesleri sõnul on ehituslike meetmetega võimalik hoonet maapinnast eralduva radooni eest kaitsta teatud kattekihi või keldrisse tehtava ventilatsiooniga.

Keskkonnaministeeriumi peaspetsialist Evelyn Pesur ütles, et viis korda normaalsest pinnasest kõrgema radoonisisaldusega pinnasele võib hooneid rajada küll, kui nende ehitamisel on probleemiga tõsiselt arvestatud ning rakendatud meetmeid, et radoon pinnasest hoonesse ei imbuks ja seal kogunema ei hakkaks.

Pesuri sõnul andsid veel mõnikümmend aastat tagasi vähese soojapidavusega ehitatud majad radooni vastu kaitse, sest õhk käis neist läbi. Uut tüüpi hooned on tuulekindlad ja hoiavad sooja, ent samas ei ole sellised hooned tihti välisõhuga ventileeritud ja seetõttu koguneb neisse maapinnast imbuv radoon, lisas ta.

Lasteaia ehitust loodetakse alustada tänavu mai lõpus või juuni alguses, kui on läbi viidud ehitushange. Projekteerimine on praegu lõppjärgus. Lasteaed peaks valmima umbes aastaga, ent avada tahetakse see tuleva aasta 1. septembrist. Vallavõimud loodavad, et ehituse maksumus jääb umbes 50 miljoni krooni lähedale ning sellest rahast lõviosa tuleb Jõhvile Euroopa regionaalarengu fondist kohaliku omavalitsuse investeeringutoetuse kasutamise kava (KOIT-kava) kaudu.

 

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ermeesia otsib ENERGIATÕHUSUSE SPETSIALISTI

M-Partner HR OÜ

22. september 2017

Merko otsib SEKUNDAAROSA PROJEKTEERIJAT

Merko Ehitus Eesti AS

29. september 2017

Ehituse erilehed