16. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vabaduse silda valatakse 1000 kuupmeetrit betooni

Tartu kesklinnas Vabaduse silda ehitav OÜ Tilts alustab homme 30-40 tundi kestva betoonitööga - sillaplaadi valamiseks kulub 930 kuupmeetrit betooni.

„Suureks betoonivaluks oodati sobivat ilma paar nädalat. Sillaplaadi terasarmatuur valmis veebruari viimastel päevadel,“ ütles linnavalitsuse teedeteenistuse peaspetsialist Rein-Matti Laarmaa.

Sõltuvalt konstruktsiooni keerukusest betooni paigaldamise tehnoloogiliset nõudest tuleb sillal betooni vastu võtta 30-60 m3 tunnis, mis on võimalik saavutada ainult kahe betoonipumba paigaldamisega. Mõlemat pumpa hakkab teenindama 5-6 betooniveokit. On mõeldud ka reservseadmete hankimisele.

Kuna betoonivalamine peab toimuma pideva protsessina 30-40 tundi järjest, siis palub linnavalitsus ümbruskonna elanikelt mõistvat suhtumist.

Kui ilm töid soosib ja kõik plaanipäraselt kulgeb peaks Laarmaa sõnade kohaselt betoonivalu lõppema kolmapäeva hommikupoolikul.

Sillaplaadi sisse paigaldatakse andurid betooni kivistumistemperatuuri jälgimiseks. Betooni kivistumise perioodi, mis on umbes 28 päeva, saab kasutada pingetrosside paigaldamiseks sillaplaadi sisse eelnevalt paigaldatud hülssidesse. Peale betooni kivistumist betoneeritakse kinni pingetrosside ankrud, lõpetatakse kaldasambad, paigaldatakse paisumisvuugid ja üleminekuplaadid.

Peale betooni lõplikku kivistumist hakatakse sillaplaati vantidega sillakaare külge kinnitama. Projekti järgi koosneb silla konstruktsioon eelpingestatud raudbetoon sillaplaadist, mis toetub kaldasammastele ja on 4 vandi abil ühendatud silda kandva kaarega.

Vabaduse silla valmimistähtaeg on käesoleva aasta 30. juuli. Seoses silla valmimistähtaja edasilükkumisega muutis linnavalitsus viimasel istungil ehitajaga sõlmitud töövõtulepingut, millega vähendati silla maksumust 3,5 miljoni krooni võrra ning pikendati garantiiaega kahelt viiele aastale.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785