13. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Korteriühistud jäävad kriisilaenuta hätta

Kiirelt kerkinud küttekulude tõttu hätta sattunud korteriühistutele sihtotstarbelise laenu võimaldamiseks tuleb luua stabilisatsioonifond, et vältida korterelamute kütmata jätmist, leiab Tallinna Linnavalitsus.

Tallinna linnavalitsus pöördus stabilisatsioonifondi loomise ning kaugkütte seaduse muutmise ettepanekuga rahandus- ning majandus- ja kommunikatsiooniministri poole. „Tahame, et Konkurentsiamet või kohalik omavalitsus saaksid soojuse piirhinna alandamise algatamise õiguse,“ ütles abilinnapea Eha Võrk.

Võrgu sõnul näitab teema äärmist tõsidust ning ettepaneku põhjendatust asjaolu, et Tallinna Korteriühistute Liidu kaudu on ligi sada korteriühistut stabilisatsioonifondi vajalikkust ka omalt poolt kinnitanud. „Sada ühistut ei ole üksikprobleem, tegemist on ühise murega suure hulga inimeste elukvaliteedi pärast,“ rõhutas Võrk. „Soojuse hind on ajavahemikul juuni 2007 kuni oktoober 2008 tõusnud 2,55 korda, see on eluasemekulude katmisega toimetuleku paljude jaoks äärmiselt raskeks teinud.“

Vastavalt kaugkütteseadusele kontrollib soojuse piirhinna arvestamise õigsust ja põhjendatust ning kooskõlastab müüdava soojuse piirhinna riigi haldusalasse kuuluv Konkurentsiamet.

Võrgu sõnul on ministeeriumid Tallinna murest seoses korteriühistutega õnneks küll aru saanud, kuid üksnes murele kaasa tundmine ühistuid ei aita.

„Miks ei võiks anda kaugkütte seaduse muutmisega konkurentsiametile või kohalikule omavalitsusele soojuse piirhinna alandamise algatamise õigust?“ küsis Võrk. „Samuti ei saa  stabilisatsioonifondi ideed maha laita põhjendusega, et ühistud saavad võtta laenu elamute kordategemisel ning soojustamisel ning tagasimaksete raskuste korral võtab KredEx laenumaksed teatud tingimustel enda kanda. Kas ministeeriumid ei tea, et praeguses majandussurutises on laenu võtmine ka korteriühistute jaoks raskendatud.“

Kui paljud korteriühistu liikmed ei tule toime eluasemekulude tasumisega, võivad korteriühistud muutuda maksejõuetuks. Stabilisatsioonifondi loomine aitaks ära hoida korteriühistute pankrotte.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785