13. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Domus Kinnisvara: kevadel kinnisvaraturg jaheneb veelgi

Kuigi kevadkuud on tavaliselt olnud kõige aktiivsem periood, siis käesoleval aastal on majanduslanguse, töötuse kasvu ja ebakindla tuleviku tõttu oodata turu jätkuvat jahenemist.

Domus Kinnisvara turuülevaade vahendab, et kuigi tehingute maht eelmise kuuga võrreldes suurenes, ei saa täheldada turu aktiivsuse kasvu. Jaanuar on traditsiooniliselt vaikne kuu.

Veebruaris tehti Tallinnas 309 korteriomandi tehingut (eluruumid), so 60 tükki rohkem kui jaanuaris, mil tehti 249 tehingut.

Tehingute arv suurenes kõikides linnaosades, välja arvatud Pirital (-2) ja Põhja-Tallinnas (-10 tehingut).  Tehingu väärtused langesid kõikides linnaosades, välja arvatud Pirital ja Põhja-Tallinnas. Kui Põhja-Tallinnas oli jaanuari keskmine m² hind 13 240 kr, siis veebruaris oli kasv 11,7% ehk 14 793 kr/m².

Pirita linnaosa korterite jaanuari kuu keskmine hind oli 13 779 kr/m², kuid veebruaris oli see 25 652 kr/m². Seega oli kasv 86%. Tegemist ei ole kindlasti tegeliku kinnisvaraturu kasvuga. Vastavalt Maa-ameti andmetele teostati jaanuaris Pirita linnaosas 7 korteriomandi ostu-müügi tehingut, mille hulgas oli näiteks üks Padriku tee korteriomandi tehing hinnaga 871 kr/m² ning Lehiku tee korteriomandi tehing hinnaga 5974 kr/m². Suure tõenäosusega ei ole tegemist adekvaatsete tehingutega, kuid mille tõttu on kuu keskmine hind väga oluliselt moonutatud.

Tõepärasema tulemuse saamiseks võib eespool nimetatud tehingud eemaldada. Sellisel juhul oleks Pirita linnaosa jaanuari kuu korterite keskmine hind 17 992 kr/m². Saadud numbrit arvestades muutub kogu Tallinna korterihindade statistika nii jaanuari kui ka veebruari kuu kohta. Domus Kinnisvara hinnangul oli jaanuari kuu hinnalangus 10% vahemikku (mitte 12,8%) ning veebruari kuu hinnalangus 6,1% (mitte 2%).

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785