12. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Peterburis alustati Eesti ajaloolise Jaani kiriku rekonstrueerimisega

Ligi 80 aastat ilmalikus kasutuses olnud Peterburi Jaani kirik on tagasi saamas oma esialgset funktsiooni ning välimust. Mitmeid aastaid kestnud kiriku tagastamise ning taastamise protsess jõudis täna kirikuhoone rekonstrueerimistööde alustamiseni.

"Ma loodan, et Jaani kiriku rekonstrueerimistööde algusele võib omistada ka laiemat tähendust. Et kirik, mis ehitati 19. sajandil Eesti rahva poolt kogutud raha eest ja mille ehitamist toetas finantsiliselt ka Venemaa tsaar Aleksander II, saaks taas tagasi väärika kuue ja võiks olla heaks sillaks meie rahvaste vahel," märkis Eesti peakonsul Peterburis Kristen Lahtein.

2004. aastal kirjutasid Eesti kultuuriminister, EELK peapiiskop, Eesti Kontserdi

direktor ning Peterburi Jaani koguduse juhatuse esinaine alla heade kavatsuste protokollile, mis on tänaseks päevaks viinud Jaani kiriku taastamistööde alguseni.  

"Me taastame Jaani kiriku Peterburis, 500 meetri kaugusel Maria teatrist, tänase kesklinna absoluutses kultuuritsentrumis. Jõuame tagasi Eesti professionaalse muusikakultuuri lätete juurde, kohta, kus 19.sajandi lõpus alustasid tegevust suurkujud, kelle loominguta tänast muusikaelu ette ei kujutaks," sõnas Eesti Kontserdi direktor Aivar Mäe.

1860. aastal rajatud Peterburi Jaani kiriku rekonstrueerimistööd toimuvad kahes etapis. 2009. aastaks on planeeritud välitööd ning 2010. aastaks sisetööd.

„Tänavuse aasta lõpuks taastab rekonstrueerimise esimese etapi riigihanke võitnud Facio Ehituse AS kiriku hoone algse arhitektuuri,“ selgitas ettevõtte juhatuse liige Ülo Older. „Ennistustööde käigus on projekti järgi kavas lammutada trepikoda ja vahelaed, taasavada akende avaused, ehitada uuesti paraadtrepp ning kiriku torn, paigaldada uus katus ning restaureerida hoone fassaad,“ täpsustas Older.

Esimese etapi tööde maksumus on 35 miljonit krooni.

Kiriku rekonstrueerimise teise etapina on plaanis teostada sisetööd ning ehitada kirikusse orel.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785