Autor: Kadrin Karner • 9. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sedin kohtus: meil on raha, me ei ole pankrotis

SEB Pank, kes Harju maakohtus Grove Investi pankrotti taotleb, on veendunud ettevõtte maksejõuetuses, samal ajal kui Grove üks omanik Pjotr Sedin ütles, et firmal on raha ja tahet edasi tegutseda.

„Tänastest dokumentidest lähtudes ei julge väita, et Grove Invest on maksejõuliseks muutunud viimase kolme-nelja päevaga,“ vastas SEB Panga esindaja Marko Siil kohtunik Karin Sonntaki küsimusele, kas jääte enda juurde, kas algatame pankroti?

Grove Investi esindaja, Tark & Co advokaadibüroo partner ja advokaat Erki Kergandberg ütles kohtule, et ettevõte on valmis oma maksejõulisuse tõestamiseks kohe kohtu deposiiti kandma 12 miljonit krooni.

 „Meil on võimalused, meil on raha ja me ei ole pankrotis,“ ütles Grove Investi üks omanik Pjotr Sedin ning lisas, et firmas käib praegu tavapärane tegevus ja firmal on tulevikku. „Võlgu meil ei ole ja raha on meil arvel,“ täiendas Sedin oma vastust.

Sedini esindaja Kergandberg rääkis, et Lutheri kvartali korterite müügiga seoses ollakse valmis ka ostjatele kodu soetamiseks laenu andma. Lutheri kvartali korterites maksab ruutmeeter 30 000 krooni, mida pidasid ka kohtus viibinud asjaosalised üsna krõbedaks hinnaks, kuid ostjaid pidi sellele vaatamata jaguma.

„Meil on huvi tegevust jätkata,“ ütles Sedin, kelle sõnul püütakse ära kasutada ehitusturu praegust olukorda ehk siis varasemaga võrreldes madalamat ehitushinda.

Kergandbergi sõnul on Grove Investi majanduslik olukord võrreldes eelmise aasta teise poolega tunduvalt muutunud. „Toimunud on märkimisväärsed investeeringud, majanduslik seis on märkimisväärselt muutunud,“ rõhutas advokaat kohtule.

Grove Invest esindaja esitas kohtule ka e-kirja, kust peaks Kergandbergi sõnul nähtuma, et Grove on huvitatud enda pankrotis tütarettevõtte Baltic Panel Groupile kuuluva Kohila Vineerivabriku taaskäivitamisest koostöös SEBga.

Panga esindaja Sild leidis, et läbirääkimisi võib ikka pidada, aga see ei näita ettevõtte maksejõulisust. „Meie leiame, et võlgnik on pankrotis,“ ütles Sild.

Järgmine istung toimub 27. aprillil, kuid seda siis, kui 27. märtsil otsustatakse Grove Investi pankrotti alustada. Kas kohus peab vajalikuks lubatud 12 miljoni krooni kandmist kohtu deposiiti, jäi selgusetuks. Kui kohus rahaülekannet vajalikuks peab, tehakse selle kohta määrus.

Tänase kuupäeva seisuga on Krediidiinfos Grove Investil üleval ligi 9,8 miljoni kroonine maksuvõlg, mis on ajatatud. Samuti on ettevõttel muid täitmata kohustusi inkasso ja õigusbüroo ees, mõlemad summas kuni 200 000 krooni.

Äriregistri järgi on Grove Investi omanikud Petr Levin, Pjotr Sedin, Venemaal registreeritud Kylemore International Invest Corp., Jüri Triletski, Larissa Sedina ja Jaanus Reisner.

Varem on Grove Investi pankrotti kohtu kaudu nõudnud OÜ Baltman Eesti juht Sven Ohlau. Sedin põhjendas nõuet sellega, et Ohlau tahtis Lutheri kvartalisse korterit osta, kuid tal ei olnud raha ning süüd soovib Sedin Ohlault trahvi või kompensatsiooni saada ärajäänud tehingu eest.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785