27. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

1Partner ootab vara allahindlust ka teistelt arendajatelt

1Partner Kinnisvara juht Martin Vahter ütles Äripäevale, et näeb börsile teatatud Merko varade allahindluses ja hiigelkahjumis pigem positiivset, kui negatiivset.

"Nad tegid, nagu peab," selgitas Vahter. "Ootan sama ka Arco Varalt ja teistelt arendajatelt."

Samal teemal aripaev.eeMerko Ehitus sai 4. kvartalis 47 mln krooni kahjumit

Vahteri sõnul on Merkoga sarnast kinnisvara allahindlust oodata ka Koger&Partneritelt, NCC-lt, YIT-lt ning teistelt, kes buumi eel ning ajal palju maid kokku ostnud ning arendusprojekte käivitanud.

Vahter ütles, et võrreldes 2006. aasta lõpu ja 2007. aasta alguse hinnatasemega on kinnisvara turuväärtus langenud praeguseks kaks korda, valmisehitatud asjad on odavnenud 60%.

"Selles ei ole midagi üllatavat," kommenteeris Vahter. "Kui inimene ostis 2006. a lõpul 5 miljoni krooni eest maja, siis praegu maksab see 2,5 miljonit krooni."

Vahter lisas, et eraisikud kinnisvara turuhinna langust nii palju ei tunneta, kuna elavad oma korterites-majades sees, kuid arendusettevõtete hiigelkahjumid tulenevad nende suurtest tegevusmahtudest. "Neil on vara käes miljardite eest," ütles Vahter Merko kohta, "141,8 miljoni kroonine erakorraline kahjum on täiesti loogiline."

Vastuseks küsimusele, kas järgnevatel kvartalitel on samuti oodata allahindlusi, ütles Vahter: "Arendusfirmade puhul pigem jah kui ei. Mis puudutab aga elamispindasid üldiselt, jään vastuse võlgu."

Merko teatas eile börsile, et korrigeerimise tulemusena langes korterite müügihind alla nende soetamiseks ja ehitamiseks tehtud kulutusi ning sellest johtuvalt hindas kontsern 4. kvartalis kinnistute, elamuarendusprojektide, lõpetamata ning valmistoodangu alla objektide realiseerimisväärtusele ning teenis sellest 141,8 mln krooni erakorralist kahjumit.

2008. aastal müüs Merko kontsern 529 korterit ning omas aasta lõpu seisuga varudes 412 valmis korterit ning ehitamisjärgus 449 korterit, millest 438 korteri ehitusprotsess oli külmutatud.

Kontserni 4. kvartali kahjumiks oli 1,1016 miljardi kroonise müügitulu juures 47 miljonit krooni.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785